A világűr felfedezése közelebb vihet minket Istenhez?

A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) asztronautája arra kéri a keresztyéneket, imádkozzanak a Holdra induló küldetésükért. Az Artemis–2 programban résztvevő Victor Glover hívő keresztyénként fontosnak tartja, hogy az emberek imával is támogassák útjukat, amelyre feltehetően 2024 novemberében kerül majd sor.

apollo_8_föld_fotó_wikipedia

Fotó: Wikipedia

Fél évszázada nem látott küldetés küszöbén állunk, 1972 óta (Apollo–17) az Orion lesz az első személyzettel rendelkező űrhajó, amely túllépi az alacsony Föld körüli pályát. A végső cél, hogy a következő években újra ember léphessen a Holdra. A landolásig vezető út azonban hosszú, az Artemis-program első lépéseként (Artemis–1) az Orion űrkapszula magányosan, négy bábuval a gyomrában keringett a Hold körül. Ehhez képest az Artemis–2 küldetés során már négy asztronauta utazik majd az űrhajó fedélzetén. Nem sokkal több, mint tíz napig tart majd a küldetés, és egy ponton a legénység veszi majd át a vezérlést az automata rendszertől – számolt be a Rakéta.hu.

A Floridából történő indítást követően az űreszköz először magas Föld körüli pályára áll, majd második lépésként az asztronauták az Oriont kézi vezérléssel lecsatlakoztatják a hordozórakétáról. Ezt követően megkerülik a Földet, majd a hajtóművek segítségével elhagyják a bolygónk körüli elliptikus pályát. A Holdra azonban nem szállnak le, csupán megközelítik azt, a NASA leírása szerint 7400 kilométerre lesznek az égitest felszínétől. A küldetés utolsó szakaszában a Föld légterébe való belépés előtt a szervizmodul lecsatlakozik az Orionról, amely óriási sebességgel közelíti meg a földfelszínt. Eközben a forróságtól egy hőpajzs védi, ennek a teherbírását tesztelték le egyébként az Artemis–1 küldetése során.

victor_glover_nasa_facebook

Fotó: NASA / Facebook

Április elején dőlt el, hogy Gregory Reid Wiseman parancsnok, Victor Glover pilóta, Jeremy Hansen és Christina Koch küldetésspecialista lesz az Orion legénysége az Artemis–2-programban. A negyvenhat éves Glover a haditengerészet századosa, aki pilótaként huszonnégy harctéri bevetésen vett részt az iraki háborúban, mielőtt tesztpilóta, majd a NASA űrhajósa, valamint a Nemzetközi Űrállomás személyzetének tagja lett. Ezenfelül három diplomával rendelkezik, négy alkalommal tett már űrsétát, és nem mellesleg gyakorló keresztyén, Krisztus egyházának tagja. Néha még vasárnapi iskolában is tanít fiatalokat, amikor ideje engedi.

Glover a Christianity Todaynek elmondta, hogy a világűrben is Istenhez fordul. Szeretne a Teremtőre figyelni, előtte letenni a személyes céljait, vágyait, és őszintén kimondani: „jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is...” (Mt 6,10) – Tudom, hogy Isten használni akar minket a céljainak a megvalósítására – szögezte le Glover a lapnak. Azt is elárulta, hogy úrvacsorai poharakat és a Bibliát is elvitte magával első űrutazására még 2020-ban. Az Artemis–2 csapatának sajtónyilvános bemutatásakor pedig Istenről sem felejtett el megemlékezni beszédében. Kifejtette, hogy szándékosan emelte ki Istent a megszólalása legelején és a végén is, hiszen azt akarja, hogy az életét is a Mindenható keretezze.

Amennyiben küldetésük sikerrel jár, az Artemis–2-t követni fogja az Artemis–3, amelynek célja már a holdraszállás, illetve egy „tábor kialakítása” lesz. A tervek szerint ezt követően több alkalommal küldenének még asztronautákat a Holdra, hogy kialakítsák az infrastruktúrát, amely a távolabbi jövőben esetleg a Mars Holdról történő meghódításának kiindulópontját képezhetné. Glover úgy képzeli mindezt, mint a váltófutást: generációk adnák egymásnak a stafétabotot, és így jutna az emberiség egyre mélyebbre a világűrben – fejtette ki a sajtótájékoztatón.

Az Artemis–2 leginkább az Apollo–8 misszióval állítható párhuzamba. Ekkor kerülte meg a Holdat Frank Borman, James Lovell és William Anders, ezzel bizonyították, hogy minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy leszálljanak az égitest felszínére is, emellett csodálatos fotókat készítettek a Földről, amelyek a mai napig ismertek világszerte.

1968 karácsonyának estéjén, az emberiség történelme során először kerülték meg a Holdat. Az Apollo–8 űrhajósai, kihasználva a pillanatot, felolvasták Mózes első könyvének első tíz versét, a teremtés történetét. Akkor ez volt minden idők legnézettebb televíziós adása.

Az Artemis–2 feladata egy űrkutatással foglalkozó szakújságíró szerint az, hogy kipróbáljanak egy új szállítási módszert, majd hazatérésükkel bizonyítsák annak hatékonyságát. Ez persze azzal jár, hogy olyan felszereléssel és eszközökkel kell megtenniük az utat, amelyeket emberekkel még nem teszteltek a világűrben. Glover feladata pilótaként az lesz, hogy kipróbálja, mennyire lehet az Orion űrkapszulát kézi vezérléssel irányítani.

Amikor legutóbb az űrben járt, úgy érezte, közelebb került Istenhez. Nem azért, mert az ég fölé repült, hanem azért, amit Jakab levelében olvashatunk: „Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok.” (Jak 4,8) – Amikor kiszolgáltatod magadat Istennek, aláveted az akaratod neki, akkor jön közel hozzád – mondta Glover. Beszámolt arról is, hogy milyen erővel hatott rá, amikor az űrben tanulmányozta a Bibliát, amint a Nemzetközi Űrállomáson visszavonult a kabinjába. „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít” (Fil 4,13) – olvasta. A felesége megkérdezte tőle az első űrsétája előtt, hogy ideges-e. Azt válaszolta neki, hogy nem, mert valóban minden tőle telhetőt megtett azért, hogy felkészüljön, imádkozott és Bibliát is olvasott. Reméli, hogy az Artemis–2 alatt is vele lehet a Bibliája, de még nem tudja, hogy ez megoldható-e, mindenesetre a tabletjén is megvan a Szentírás arra az esetre, ha a papíros verzió súlya nem felelne meg az előírásoknak, bár bevallása szerint könyv formájában szívesebben olvassa Isten Igéjét. Természetesen félelem is van benne – árulta el –, hiszen ez lesz az Orion első valódi útja. Mindenképpen imádkozni fog az indulás pillanatában is, és reméli, hogy a Földről figyelő keresztyének is így tesznek majd. – Imádkozzatok a legénységért. Imádkozzatok a műszerekért. Imádkozzatok a csapatért, akik a világ minden részéről támogatják ezt a küldetést. A legnehezebb pedig nem is nekünk lesz, hanem a családjainknak. Ha értük is tudnátok imádkozni, az csodálatos lenne – nyilatkozta a keresztyén portálnak.