Az amerikai csengettyűkórus Magyarországon

Júniusban a Debreceni Árpád-téri templomban és a Tiszalöki Büntetés-Végrehajtási intézetben lépett fel az amerikai Pittsburgh-i Presbiteriánus Gyülekezet „Southminster Ringers" elnevezésű csengettyű együttese.
A fiatalokból álló formáció 23. nemzetközi turnéjának keretén belül érkezett hazánkban, ahol különleges koncerttel örvendeztette meg a közönséget. A 19 fiatalból és öt felnőtt kísérőből álló kórus Bécsben, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában és Szlovákiában zenél idén nyáron. A csengettyűkórus 1969-ben alapították Thomas C. Flynn vezetésével.

Fellépéseiken skót szoknyát viselnek, megemlékezve ezáltal gyülekezetük skót alapítására. Az együttes három és öt oktáv közötti csengettyűkkel zenél, és igazán széles repertoárt tudhatnak magukénak: klasszikus, populáris és népzenét is játszanak. A fiatalok gyakran adnak koncerteket gyülekezeteknek, iskoláknak, állami és civil szervezeteknek, játszottak már kulturális, vallási és jótékonysági rendezvényeken, számtalan alkalommal szerepeltek az amerikai televízióban, és négyszer léptek fel a Fehér Házban.

Ma, június 28-án délután a Debreceni Büntetés- Végrehajtási Intézetben adnak koncertet a fiatalok, mely turnéjuk utolsó magyarországi állomása lesz. A Tiszalöki Intézetben adott koncertről itt olvashatnak. A debreceni gyülekezetben adott pedig itt. Az amerikai csengettyű együttes honlapján is beszámolnak a magyarországi előadásokról.

reformatus.hu