Az egyházak támogatják az etiópiai humanitárius folyosót

Egyházvezetők, ökumenikus szervezetek és egyházi segélyszervezetek is üdvözlik az Etiópia és ENSZ közötti megállapodást a humanitárius folyosó megnyitásáról, amely „akadálymentes, biztonságos és fenntartható” eljutást biztosít a segélyszállítmányoknak Tigráj északi régiójába.

RS45330_06301-21A.jpeg

Fotó: Peter Williams/EVT

A december 2-i megállapodásra egy olyan időszakban került sor, amikor egyre többen követelték a humanitárius folyosó kialakítását, mivel a szövetségi kormányerők és a Tigráji Népi Felszabadítási Front (TPLF) közötti fegyveres összecsapások emberek ezreit vágták el a külvilágtól.

„Bár ennél többre lesz szükség, mégis örülünk annak, hogy az etiópiai kormány teret adott a humanitárius szervezeteknek, hogy segítséget nyújthassanak a menekültek és az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek tömegeinek sürgető szükségleteikben” – mondta Charles Berahino lelkipásztor, az Egyházak Össz-afrikai Konferenciája (AACC) Béke és Diakónia részlegének ügyvezető titkára. „Az Egyházak Össz-afrikai Konferenciája felszólítja az etióp hatóságokat, hogy békés úton, tárgyalásokkal oldják meg a konfliktust” – tette hozzá a burundi protestáns lelkész.

Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács főtitkára szerint a bejelentés örvendetes fejlemény, hiszen a humanitárius szervezetek végre eljuthatnak Tigrájba.

„A megállapodás értelmében az etióp kormánynak mindenhova biztosítania kell a biztonságos eljutást, beleértve az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült belső menelülteket és a Tigráj táboraiban élő eritreai menekülteket. A segélykonvojok készenlétben vannak; indulásra készen várják, hogy elindulhassanak Tigrájba és eljuttassák a támogatást a rászoruló családoknak” – fogalmazott Egeland a norvég szervezet nyilatkozatában.

Az Etiópiai Vallásközi Tanács, egy keresztyén-muszlim csoportosulás, amelynek többek között az Etióp Ortodox Tewahedo Egyház, a helyi katolikus és evangélikus egyházak, illetve az etióp muszlim közösség is tagja, elsők között szólította fel a szembenálló feleket a békés tárgyalásra és ajánlotta fel közvetítő szerepét a konfliktus rendezésében.

A Tanács elmondta, hogy egyelőre csak reménységre buzdító üzenettel tudja bátorítani a híveket a távolból, mivel a régió még mindig instabil. Terveik szerint ugyanakkor személyesen is felkeresik a térséget és minden szükséges támogatást megadnak, amint a régió helyzete rendeződik.

A fegyveres konfliktus kezdete óta arról számoltak be a humanitárius szervezetek, hogy az élelem, gyógyszerek és alapvető készeletek fogytán vannak a hatmilliós lakosságú térségben. Már a legutóbbi fegyveres konfliktust megelőzően több mint 600 000 ember szorult rá az élelmiszer segélyre Tigrájban. A régió táboraiban élő 100 000 eritreai menekült miatt is aggodalmak merültek fel. A szervezetek attól tartanak, hogy az éhínség és alultápláltság miatt súlyos válság fenyeget, hacsak nem kerül sor sürgős intézkedésekre.

A hivatalban lévő etióp szövetségi kormány, valamint az ország Tigráj nevű északi térségének vezetése és milíciái között kirobbant aktuális konfliktus nem előzmények nélküli. Olyan időszak előzte meg, amelyet egyre inkább kiéleződő feszültségek és az egyes etnikai és/vagy vallási közösségeket ért célzott és erőszakos támadások jellemeztek. Az Egyházak Világtanácsa is elítélte az egyházak és közösségek ellen fegyveres csoportok által elkövetett brutális és erőszakos támadásokat, ami elsősorban az Etióp Ortodox Tewahedo Egyházat sújtja, de nem kíméli más vallási és etnikai közösség tagjait, a templomokat és szenthelyeket, valamint a civil lakosságot sem.

Forrás:

www.oikoumene.org