Az Eurodiaconia éves közgyűlése

Újvidéken, a Szerb Ökumenikus Segélyszervezet vendéglátásával került megrendezésre június 13-15 között az Eurodiaconia éves közgyűlése. A közgyűlés témája a gazdasági és pénzügyi válság hatásai köré csoportosult.
Több mint ötvenen vettek részt a szervezet tagországaiból. A Magyarországi Református Egyházat a Szeretetszolgálati Iroda két munkatársa, Czibere Károly irodavezető és a szerző, gyülekezeti diakóniai referens képviselte.

A három napos rendezvény a Szlovák Evangélikus Egyház nyitó áhítatával kezdődött. A közgyűlés elfogadta a 2011. éves beszámolót, valamint a 2012. éves működési tervet és a 2013. éves vázlatos költségvetési tervet. Hat új taggal bővült az Eurodiaconia a 2011. éves közgyűlés óta, akik röviden bemutatkoztak. Az éves tagdíjak mértéke emelkedett 1250 euróra.

A második nap Jan Sjögerud, a Svéd Egyház képviselőjének áhítatával kezdődött. A program négy munkacsoportban folytatódott:

1. tanulmányi látogatás és műhelymunka egy újvidéki cigánytelepen
2. Gyermekvédelmi műhely
3. Szociális-gazdasági műhely
4. idősügyi műhely

A műhelyek alkalmat adtak a személyes tapasztalatcserére és a helyi projektek megismerésére. A műhelyeket követő délutáni nemzetközi kávéház rotációs megbeszélésein további szakmai elmélyülésre került sor a különböző témákban.

Délután szavazta meg a közgyűlés a választmány bővítését öt főről hétre. A továbbiakban a közgyűlés egy korábban kiküldött nyilatkozaton dolgozott, amit a pénteki napon fogadtak el. Nyitott program keretében lehetett beszélgetni a további együttműködésekről, a tagok közös projektjeiről, a diakóniai kutatás és képzés kérdéseiről, valamint a diakónia és a jóléti állam szerepéről.

A harmadik nap a választmány bővítésével járó szavazással kezdődött. Két új választmányi tagot választott és szavazott meg a három jelölt közül a közgyűlés: Anna Osterberg, a Svéd Diakóniai Intézmények Szövetségének küldöttét és Damir Krkobabic-ot, a Szerb Ökumenikus Segélyszervezet jelöltjét.

Az Eurodiaconia tagjai évente találkoznak rendes közgyűlés alkalmával, ám elektronikusan folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással, ezzel is elősegítve az egymástól tanulást és a jó tapasztalatok cseréjét.

Dani László