Az Európai Egyházak Konferenciájának nyílt levele

A Közel-Keleti Egyházak Tanácsának írt levelében a testület támogatja az azonnali tűzszünetre való felhívást a térségben, a tárgyalások és a párbeszéd megkezdése, illetve az emberek védelme érdekében.

A tavaly augusztusi levelünkben megfogalmazott félelmek mostanra aggasztó valósággá váltak. Alig egy év telt el a 2023. október 7-e, a Hamász terrortámadása és Izrael azt követő gázai katonai műveletének kezdete óta, és mostanra szerte a közel-keleti térségben légi támadások és szárazföldi hadműveletek zajlanak. A háború visszatért a régió egészébe, amitől minden ember és az egész teremtés szenved. Az emberek halottakat és sebesülteket gyászolnak, félelemben és rettegésben élnek, elveszítik otthonaikat és menekülni kényszerülnek. A gyűlölet és az erőszak spirálja folytatódik. Gondolatainkban hordozzuk a közel-keleti keresztény egyházakat és mindazt, amit átélnek és elszenvednek.

Nagyon nehéz a békéért tenni ezekben a kihívásokkal teli időkben! Feltétlenül támogatjuk a javaslatot és az azonnali tűzszünetre való felhívást, a tárgyalások és a párbeszéd megkezdése, illetve az emberek védelme érdekében, hogy végre minden ember hitben, békében és biztonságban lakjon és éljen. Biztosítunk titeket arról, hogy miközben ezekben a napokban rátok, az egyházaitokra és a régióra gondolunk, és Isten elé visszük ügyeteket könyörgéseinkben, a zsoltár szavával imádkozunk egyházainkban.

Töretlenül bízunk a változás csodájában, a fegyverek elhallgattatásában és abban, hogy az erőszak véget ér; Istenbe, Jézus Krisztus Atyjába vetve reménységünket. A béke Istene legyen veletek, a Közel-Keleti Egyházak Tanácsával és a Közel-Kelet valamennyi lakójával!

Nikitasz, Thyateira és Nagy-Britannia érseke, az Európai Egyházak Konferenciájának elnöke