Az EVT üdvözli a tűzszünetet a Szentföldön

Az Egyházak Világtanácsa megnyugvással fogadta a tűzszünetet, egyben arra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szövetségének Biztonsági Tanácsát, hogy a korábbinál határozottabban lépjen fel a tartós és igazságos békéért a térségben.

PhotoByAlbinHillert_20181004_AH1_2207.jpg

Fotó: Albin Hillert/WCC

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett levelében az Egyházak Világtanácsa (EVT) üdvözölte az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet létrejöttét, ugyanakkor sürgette az ENSZ-t, hogy vállaljon határozottabb szerepet annak érdekében, hogy a tűzszünet ne csak az erőszak felfüggesztését jelentse. A levél sajnálatát fejezi ki a „civil áldozatok nagy száma, különösen a gyermekek és a nők halála” miatt - ami túlnyomórészt a gázai lakosságot, de az izraeli közösségeket is sújtotta -, valamint az iskolák és kórházak lebombázása és a nemzetközi sajtóközpontokat ért támadások miatt a konfliktus során. „A nemzetközi jog értelmében alapvető felelősségünk, hogy megvédjük a civil lakosságot és ezeket az intézményeket” - hangsúlyozza a levél. Az EVT levele egyben emlékeztet, hogy a felelősségre vonás nem maradhat el.

Az EVT régóta törekszik a régió népei közötti békére, elismerve minden ember egyenlő emberi méltóságát és jogait nemzeti, etnikai vagy vallási identitástól függetlenül. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulunk, hogy továbbra is foglalkozzon ezzel az üggyel, szorosan kövesse figyelemmel a tűzszünetet és annak bármilyen megsértését, tegye meg a megfelelő és hatékony lépéseket a tűzszünet fenntartása érdekében, és vegye elejét annak, hogy a konfliktus során tapasztalt önkényes erőszak visszatérjen” - áll a levélben.

Az EVT egyben a Biztonsági Tanács tagjait is sürgeti, hogy az ügyben egységes és koherens megközelítést alkalmazzanak, amely „a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok alapelveinek következetes és elfogulatlan alkalmazásán” alapul.

„Ezen túlmenően a Biztonsági Tanács erőteljesebb, határozottabb és következetesebb erőfeszítéseit szorgalmazzuk annak biztosítása érdekében, hogy ez a tűzszünet ne csupán egy átmeneti állapot legyen a véres erőszak ismétlődő hullámai között, hanem valódi előrelépés történjen a térség igazságos és fenntartható békéje felé, amelynek a kétállami megoldás - bár egyre inkább figyelmen kívül hagyják és aláássák - továbbra is a legjobb és legéletképesebb biztosítéka” - zárul a levél.

Az EVT moderátora és főtitkára álta jegyzett levél teljes szövege a szervezet honlapján érhető el.

Forrás:

www.oikoumene.org