CALL Network 2012

Október elején harmadszor került megrendezésre a CALL Network ökumenikus konferenciája Brüsszelben. A konferencián 35 CEC tagegyház delegáltja vett részt Európa 20 országából, hogy összegezze a két és fél éve indult kezdeményezés munkáját, valamint döntsön a munka jövőbeli irányairól.
A CALL (Church Action on Labour and Life) keretében a tagegyházak képviselői foglalkoztatáspolitikával és gazdasági témákkal kapcsolatos hazai tapasztalatukat osztják meg egymással, valamint közösen foglalnak állást keresztyén perspektívából az uniós intézmények által tárgyalt kérdésekben, ezzel is erősítve az egyházak és a társadalom közötti párbeszédet. A legelső konferencián a tagok négy nagyobb témakört jelöltek ki, amellyel külön-külön munkacsoportokban foglalkoznak: fenntartható gazdaság, intézményi lelkészség, bizonytalan foglalkoztatás, vasárnapi nyitva tartás.

képAz októberi ülés témája „Szembenézés a válsággal: CALL a jó munkáért" a bizonytalan foglalkoztatás kérdésével foglalkozott fókuszáltan. Ennek keretében a konferencia második napján a delegáltak az Európai Parlament egyik bizottsági termében mutatták be közös álláspontjukat EP képviselőknek, az Európai Bizottság szakmai felelősének, valamint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) képviselőjének.

A CALL utolsó napján a résztvevők a tisztújítás és a költségvetés elfogadása mellett új témakörként vették fel a CALL meglévő témái közé a fiatalkori munkanélküliséget, mellyel a jövőben részletesen kívánnak foglalkozni.

A CALL kiadványai és ajánlásai itt érhetőek el.

Szöveg és fotó: Lőrincz Szabolcs, Ráth Olivér