Az Élelmezési Hét jegyében az ÖÉSZ tagegyházai és tagszervezetei különböző országos és regionális akciókat szerveztek, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerbiztonságra. A témában több szervezet is készített kutatásokat, jelentetett meg tudományos cikkeket, ajánlásokat. Az ÖÉSZ továbbá aktív érdekképviseleti tevékenységet folytatott a FAO Világélelmezési Bizottságának idei ülésén. A hét napirendjén szerepeltek többek között tematikus istentiszteletek, különböző hazai fórumokon való felszólalás, kiállítás és panelbeszélgetések.
A regionális szintű események között említendő a nyugat-afrikai egyházi vezetők és a térség politikai vezetőinek egynapos találkozója, mely során előtérbe került a kisüzemi agro-ökonómiai gazdaságok támogatása, valamint az élelmiszertartalékok kiépítése. További példa az október 16-án, Guatemalavárosban tartott regionális élelmiszer-biztonsági fórum, melyet a Church World Service (nemzetközi segélyszervezet) tartott közösen a PRESSAN nevű közép-amerikai élelmezésügyi program tagjaival. A fórum során a résztvevők fejlesztési stratégiákat vázoltak fel a térség krónikus élelmiszerellátási gondjainak megoldására.
Fenntarthatóbb és ellenállóbb mezőgazdaság
Október 15-20. között Rómában tartották a FAO Élelmezési Bizottságának (CFS) soron következő ülésszakát, melyen az ÖÉSZ felszólította a CFS tagországait, hogy azonnali és radikális intézkedésekkel csökkentsék a klímaváltozásból fakadó élelmiszerbiztonsági kockázatokat azáltal, hogy a kisgazdaságokra épülő fenntarthatóbb és ellenállóbb mezőgazdasági rendszert támogatják.
Mindezek a tevékenységek igyekeznek felhívni a figyelmünket a jelenlegi globális élelmezési rendszer igazságtalanságaira. Jelenleg a világ élelmiszertermelése 10 milliárd ember (a föld 2050-re becsült lakossága) számára lenne elegendő, míg minden nyolcadik ember – a fejlődő országok lakosságának többsége – krónikusan alultáplált. Ezzel szemben kb. kétszer annyi ember - 1,4 milliárd - túlsúlyos és szenved az elhízás közvetett betegségeitől, mialatt a világon termelt élelmiszer harmada kárba vész. Az Európai Unióra vonatkoztatva az EU összesen 614 hektárnyi földet használ saját élelmiszerellátásához, melynek 50%-a a területén kívül, a fejlődő országokban található. „Manapság az étel nem oda kerül, ahol szükség van rá, hanem ahol a pénz van." – jelentette ki Olivier De Schutter, az ENSZ táplálkozásügyi különmegbízottja.
„Az Élelmezési Hét során keresztények és az együttműködő partnerek világszerte követelik az átalakulást: átalakulást az élelmiszer termelésében, fogyasztásában és elosztásában, hogy megszűnjön az éhezés és dinamikus közösségeket hozzunk létre, környezeti fenntarthatósággal egyetemben." – mondta Peter Prove, az ÖÉSZ ügyvezető igazgatója, aki állítja: „Egy ilyen átalakulás egészen gyakorlati és megvalósítható, ha a hitünk szerinti elhívást összekötjük a politikai látásmóddal."
Németh Katalin
Forrás: Protestantnews