Egyházi reakciók Bostonban

Vasárnap megteltek a templomok Bostonban. Az egy héttel ezelőtti események mindenkiben mély nyomot hagytak, hétfő délután egész Massachusettsben harangoznak az áldozatokra emlékezve.
Majdnem egy héttel ezelőtt kuktákban robbantak fel bombák a célvonal közelében, amelynek következtében három ember életét vesztette, és több, mint százhetvenen megsebesültek, sokan pedig azóta is kórházban vannak.

Vasárnap New England legnagyobb római katolikus templomát hívek töltötték meg Bostonban. Az ima ideje volt ez, és a megemlékezésé az erőszakról, amelyet a város lakóinak el kellett szenvedniük.  A múlt héten még a maratoni futók megáldása miatt gyűltek össze, most pedig azok, akik átélték ezt a tragédiát. Sean O'Malley érsek így fogalmazott: „A civilizációt a szeretetre kell alapozni, vagy különben civilizáció sem lesz. Végül minden rendben lesz. Ha még nincs minden rendben, akkor ez még nem a vég. A szeretet erősebb a halálnál."

Zsidó, muszlim, keresztyén megemlékezések

A Boylston Streeten keresztény, zsidó és muszlim vezetők gyűltek össze ökumenikus szolgálatra a maratoni célvonal közelében. Vasárnap a tragédia helyszíne szinte szentéllyé alakult át, bár maga a térség elzárt rendőrségi helyszín maradt. Bár a muszlimoknak szent nap a péntek, mégis több mecset bezárt az egyik gyanúsított mielőbbi felkutatásának érdekében, és ugyanez volt igaz a zsinagógákra, amelyek pénteken és vasárnap tartottak szolgálatokat.

A Központi Reform Templom (Central Reform Temple) a sabbat, a zsidó szombat ünnepének eltörlését jelentette be a súlyos bostoni állapotokra hivatkozva. Az Izrael Templom (Temple Israel) a Szentháromság Templom (Trinity Church) gyülekezetének nyitotta meg kapuit. Az igehirdető maga is meg volt lepve, hogy ennyien összegyűltek aznap. Ronne Friedman rabbi azt mondta: „Gyönyörű és megindító volt, és emlékeztetett minket arra, hogy mély kapcsok fűznek egymáshoz minket. A múlt heti trauma óta lelki kapcsolatban állunk egymással".

A hétfővel ismét egy új hét vette kezdetét. Délután 14:50-kor harangok szólalnak meg Bostonban és Massachusetts állam teljes területén, amikor mindenki megáll majd egy percre, hogy az áldozatokra emlékezzen.

Fordította: László Krisztina
Forrás: CNN