Egyházi szervezetek a Nobel-békedíjról

Az Egyházak Világtanácsa (WCC) mellett az Németországi Protestáns Egyház (EKD) vezetői is gratuláltak az Európai Uniónak a Nobel-díj elnyeréséért. A díjat az Európai Unió és elődei a „béke, demokrácia és az emberi jogok terén" Európában  tett törekvéseiért kapta, mely területeken jelentős előrelépéseket ért el.
A két világháborút követően, amely több millió ember életét követelte, s teljes régiókat döntött romba, az EU projektek szívében központi szerepet töltött be a béke, a stabilitás megteremtése a háború tépázta kontinensen, s hogy egy, a szolidaritáson és kölcsönös elszámoltathatóságon alapuló közös törvényes és demokratikus mércét állítsanak fel Európában. Az Európai Unió bátor léptekkel vitte véghez elhatározását, hogy minél több európai államot vonjon be törekvéseibe, s hogy növelje a hétköznapi emberek életszínvonalát.

Az EU szerepe az évek során a válsághelyzetekre történő válaszkeresésben széles körben elismertté vált, legfőképp néhány hosszú távú biztonsággal kapcsolatos fenyegetettség terén. A korábbi évek rámutattak az eddigi értékek és szándékok jövőbeni fenntartásának, működésének jelentőségére és fontosságára. Olav Fyske Tveit, WCC főtitkár szerint napjainkban, mikor az Európai Uniónak súlyos kihívásokkal kell szembenéznie mind kül- és belpolitikai téren, a díj ösztönzésként szolgál.

Főtitkárként úgy véli, hogy a WCC tagegyházai az Európai Unió államaiban egyenként hozzájárulnak az Európai Unió fejlődéséhez, méghozzá a közeljövőben megrendezésre kerülő közgyűlésük szellemében – „Isten, életnek Ura, vezess minket igazsághoz és békéhez." Az Egyházak Világtanácsa nevében a főtitkár, Olav Fyske Tveit fejezte ki elismerését az Európai Unió vezetőinek, akik elkötelezetten küzdöttek és küzdenek ma is a béke, a helyreállítás, a demokrácia, és az emberi jogok Európájáért.

Az EKD Tanácsának helyettes elnöke, Jochen Bohl a béke-Nobel-díj átadása kapcsán szintén méltatta az Európai Uniót. Véleménye szerint az európai békeprojekt eme elismerése arra kínál lehetőséget, hogy a jelenlegi válságkezelés során egy pillanatra megálljunk, és uniós polgárként büszkén gondoljunk arra, hogy ennek a közösségnek a tagjai lehetünk. Ezen kívül hangsúlyozta, hogy a kitüntetés arra irányítja a figyelmünket, az Unió nemcsak gazdasági egység, hanem „egy ígéret, amely túlmutat a gazdasági jólét megőrzésén". A pénzügyi- és adósságválság miatt gyakran elfelejtjük, hogy az EU több mint ötven éve a béke és a nemzetek közötti megegyezés fórumaként létezik. Az elmúlt évtizedekben az egyházak segítségével sokféleképp biztosította a különböző nemzetiségű emberek közötti hidak építését és a nemzetek közötti szakadékok áthidalását. Ez az elismerés kell, hogy motiválja a politikai felelősöket arra, folytassák ezt az utat.

Az EKD elkötelezett a szabad, demokratikus és szociális Európa létrehozása mellett; a Tanács határozott az európai partneregyházaival történő összetartás erősítésének érdekében történő ökumenikus tárgyalásokról is.

Külügyi Iroda, Szádvári Lilla

Forrás: Protestantnews, Oikoumene