Gyülekezetek a vér- és szervadományozásért

Úttörő ökumenikus kezdeményezés indult el: a vér és szervadományozást a gyülekezeteken keresztül propagálják Angliában.
A nemes célért a KORE kreatív ügynökség és az NSH (National Health Service, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) fogott össze az Egyesült Királyságban 2013 januárjában. A felhívás elsődleges címzettjei a brit egyházak. A projekt célja, hogy felhívja az egyén figyelmét a gyülekezeteken keresztül a vér- és szervadományozás fontosságára, valamint bátorítsa a tagokat az adományozásra, mint az egyházon belüli adakozás alternatív lehetőségére.

A Give.net kezdeményezést különböző felekezetek, szervezetek, fesztiválok segítik, többek között az anglikánok, a metodisták, az evangélikálok és a reformátusok. A „test és vér" kampány az első megnyilvánulása az NHS és a brit gyülekezetek nemzeti szintű közös kezdeményezésének.

Lorna Williamson, az NHS Vér- és Szervellátójának igazgatója így nyilatkozott az együttes megmozdulással kapcsolatban: „A nagy egyházak mindegyike támogatja a projektet és izgatottan várjuk, hogy felfedezhessük a közös munka örömét". „Azáltal, hogy növeljük a gyülekezeti tagok tudatosságát a transzfúziók és szervátültetések szükségességéről, reméljük, hogy eloszlatjuk a mítoszokat, informáljuk és bátorítjuk az embereket, hogy adjanak vért és támogassák a szervátültetést. Akár úgy, hogy engedik magukat adományozóként nyilvántartásba vetetni, akár úgy, hogy beleegyeznek elhunyt szerettük szerveinek felhasználására, amellyel életet tudnak menteni." – mondta.

Az egyházak emberek millióival vannak közvetlen kapcsolatban. Ezért is bizonyulnak alkalmas kommunikátornak. James Newcome, az anglikánok egészségügyi vezetője szerint a mozgalom izgalmas lehetőség az egyházak számára: „A keresztyének küldetése, hogy gyógyítsanak. Kiterjesztvén e felfogást a vér- és szervadományozásra, elgondolkodhatunk a nagylelkűség, a sáfárság újraértelmezéséről, mind az adományozót, mind pedig a befogadót illetően."

Newcome püspök továbbá így vélekedett a kampánnyal kapcsolatban: „Arra bátorítom a keresztyéneket és helyi gyülekezeteket, hogy minél többen vegyenek részt az akcióban, mivel nagyon fontos szociális problémát hivatott előmozdítani, és nagylelkűen szolgálja a közösségeket, amelynek mindannyian tagjai vagyunk. Sáfárkodjunk azokkal a javakkal, melyeket mi is csupán kaptunk: és ez a sáfárság éppen annyira érvényes a vérre, amely ereinkben folyik, vagy a szervekre, melyek testünk belső részeit képezik, mint bármi másra."

Néhány adat, amely tükrözi a kampány jelentőségét: naponta hétezer egység vérre lenne szükség a kórházi igények kielégítéséhez, amit évente mintegy 225 ezer adományozó tudna lehetővé tenni Angliában. Évente több mint ezer ember hal meg a szigetországban szervátültetésre várakozva.

Külügyi Iroda
Fordította: Szádvári Lilla
Forrás: Ekklesia.co.uk