Hawaii keresztyén emlékeit megtépázta a tűz, de a közösségek erősek maradtak

A Hawaii-szigetekhez tartozó Mauin augusztus 8-án csaptak fel a lángok, amelyek a száraz bozótosban és az erős szél miatt pillanatok alatt elérték a lakott területeket. A tűzvész olyan sebességgel terjedt, hogy sokan a tengerben próbáltak meg menedéket lelni. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosa, amely az állam keresztyén történelmének fontos színhelye is egyben, szinte teljesen porig égett.

hawaii_tuzvesz_youtube

Fotó: YouTube / WFAA

A pusztító tűz halálos áldozatainak száma már meghaladja a százat, és nagyjából ezer embert eltűntként tartanak nyilván. Az ivóvíz és a levegő a sziget egyes területein továbbra is egészségtelen. Az otthonukat elveszített emberek ezrei hotelekben, turistaszállásokon és templomokban találtak ideiglenes menedékre.

Az Amerikai Egyesült Államok exklávé tagállamának kormányzója által közölt adatok szerint kétezer-kétszáz épület vált a tűz martalékává vagy sérült meg, ezeknek csaknem kilencven százaléka lakóépület volt. Arról is beszámolt, hogy a tűzvész becslések szerint mintegy hatmilliárd dollár (21 ezer milliárd forint) kárt okozott. A tűz keletkezésének körülményeit még vizsgálják, ahogy azt is, miért nem működött a szigeten kiépített szirénarendszer.

A természeti katasztrófa az elmúlt évszázad legsúlyosabb erdőtüze volt az Egyesült Államokban, Hawaii történetében pedig a feljegyzések óta a második legpusztítóbb természeti csapás, aminél több halálos áldozata csak az 1946-os szökőárnak volt.

lahaina_legi_felvetel_tuz_you_tube

A elpusztult Lahaina városa

Fotó: YouTube

A lahainai Grace Baptist Church hívei a múlt vasárnap egy Wailukuban található kávézóban gyűltek össze, miután a templomuk és a lelkészük otthona is a tűz martaléka lett. A Maui szigeten élő keresztyén közösség tagjai azért találkoztak, hogy imádkozzanak, folytassák a segélyakciók szervezését, illetve hogy lelkileg feldolgozzák a szörnyű veszteségeket – számolt be a Christianity Today keresztyén portál.

Lahaina városában a keresztyének még küzdenek a tűzvész következményeivel. Az egyik helyi baptista gyülekezet (Lahaina Baptist Church) vezetői döbbenten tapasztalták, hogy templomuk épen maradt annak ellenére, hogy körülötte mindent felégettek a lángok, a közösségük két tagját leszámítva pedig mindenkinek odaveszett az otthona.

„Becslésem szerint a város lakosainak több mint fele vesztette el az otthonát és az ingóságait. A legégetőbb kérdés jelenleg az, hogy hol fognak élni ezek az emberek. Évekbe fog telni az újjáépítés. A másik jelentős probléma a munkahelyek kérdése. Ha bezárják a szállodákat és üdülőket, hol fognak dolgozni a helyiek?” – írta Barry Campbell lelkész a Facebookon.

A Maui szigetén élő hívők összefogtak, a „frontvonalban” segédkeznek, és gondoskodnak a katasztrófa több ezer áldozatáról. Templomaikban adományokat gyűjtenek és raktároznak, illetve meleg étellel látják el a hajléktalanná vált túlélőket, generátorokat, gázt és élelmiszert szállítotanak szárazföldön és vízen egyaránt. (Az áramhálózatot azóta sikeresen helyreállították.)

Maui központjában a hetednapi adventisták egy közössége például negyven lahainai lakost szállásolt el, és igyekeznek lelki támaszt is nyújtani nekik. A fogadóünnepségen az egyik gyülekezeti tag adventista gyermekdalokat kezdett énekelni, ami azonnal mosolyt csalt az otthonukat elveszítő gyermekek arcára. Később a felnőttek is csatlakoztak hozzájuk, így a közös énekléssel sikerült egy kis örömöt csempészniük a reményvesztett rászorulók életébe.

lángokban_allo_kikoto_hawaii_you_tube

Fotó: YouTube / WFAA

Lahaina rendkívül fontos, szimbolikus szerepet tölt be a hawaii keresztyén közösségek életében. „Ez egy történelmi város, amely hatalmas kulturális jelentőséggel bír a hawaii őslakosok számára” – hangsúlyozta Rocky Komatsu, a Waiehu Community Church lelkésze a Baptist Pressnek. Keōpūolani királynő 1823-ban, miután férjhez ment a Hawaii-szigeteket egyesítő uralkodóhoz, Kamehameha királyhoz, Lahainába költözött. Udvarába meghívott két amerikai misszionáriust is, akik elhozták a keresztyénséget a szigetre. Az amerikaiak, William Richards és Charles Stewart tanították meg Keōpūolaninak a keresztyénség alapjait, és együtt imádkoztak vele. A királyné még abban az évben, nem sokkal halála előtt megtért.

A szigeten a hawaii keresztyénség meghatározó történelmi épületei pusztultak el a tűzvészben. Egyedül az 1831-ben alapított Lahainaluna High School – korábban szeminárium – épületegyüttese maradt épen. Az intézményben alapították meg a sziget első nyomdáját is, ahol 1837-ben kiadták az első, Hawaii múltját összefoglaló történelemkönyvet.

A kár történelmi és kulturális értelemben is helyrehozhatatlan. Többek között a kétszáz éves fennállását ünneplő Waiola Church épületeit is tönkretette a tűz. A gyülekezetet az említett hittérítők, Richards és Stewart alapították 1823 májusában, akiket ott, a közösség temetőjében helyeztek később örök nyugalomra, miként Keōpūolani királynőt és a hawaii királyi család több tagját is.

A tűz Maui legrégebbi házát, a Baldwin-házat is elpusztította, ahol a XIX. században amerikai misszionáriusok éltek, köztük Dwight Baldwin orvos, aki hawaii nyelven hirdette az evangéliumot. Ő volt az, aki karantént rendelt el, illetve beoltotta a helyieket az 1853-as himlőjárvány idején, megmentve ezzel sokak életét.

Lahaina híres banyánfája, amely szintén megsérült a tűzben, ugyancsak kapcsolódik a sziget keresztyén történelméhez. A közel húsz méter magas fát William Owen Smith seriff ültette a protestáns misszionáriusok szigetre érkezésének ötvenedik évfordulóján, 1873-ban. Smith, aki egyébként maga is misszionáriusok gyermeke volt, később segédkezett megdönteni az utolsó hawaii király uralmát.

lahaina_leégett_fa_hawaii_twitter_x_senator_brian_schatz

Lahaina híres banyánfája

Fotó: Twitter / Senator Brian Schatz

A katasztrófa híre az ország kontinentális területein élő keresztyéneket is megrázta, így a hawaii gyülekezetek mellett közülük is rengetegen vesznek részt a különböző segélyakciókban, élelmiszert, tárgyi, valamint pénzadományokat gyűjtenek. Többek között lelkészek is érkeztek a katasztrófa sújtotta területre, hogy lelki támaszt nyújtsanak a sziget lakosainak.