Hét éve nincs nyoma az Aleppóban elrabolt püspököknek

A hívek és családtagok még mindig nem adták fel a reményt

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) szolidaritását fejezte ki az egyházakkal és családtagokkal, akik ma is a hét éve elrabolt aleppói püspökökért imádkoznak a tragikus esemény hetedik évfordulóján.

image.png

Fotó: oikoumene.org

Yohanna Gregorios (Ibrahim) szír ortodox metropolitát és Boulos Yazigi görög ortodox metropolitát 2013. április 22-én rabolták el Aleppó mellett. A püspökök éppen a már korábban túszul ejtett társaik, Michel Kayyal örmény katolikus és Maher Mahfouz görög ortodox pap szabadon engedéséről tárgyaltak volna, amikor a támadásra sor került.

Azóta sem tudnak semmit róluk egyházaik, de szüntelen imádságban hordozzák őket. Az ökumenikus szervezetek a tragikus esemény hetedik évfordulóján idén is megemlékeztek a püspökökről. Az Egyházak Világtanácsa ügyvezető főtitkára, Ioan Sauca az EVT szolidaritását fejezte ki a szíriai ortodox egyházakkal, imádságáról biztosítva őket és a magukra maradt családtagokat.

„Imaközösségben vagyunk egyházaikkal és könyörgünk Istenhez, hogy a püspökök egy nap hazatérjenek – fogalmazott Sauca. –Együttérzünk a hátramaradottakkal, osztozunk fájdalmukban és gyötrelmükben, hogy szeretett családtagjaik sors miatt ilyen hosszú idő óta bizonytalanságban élnek”.

Korábban az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) is együttérzésének adott hangot. Az emberrablás ötödik évfordulója alkalmából imádságra hívta és egyben cselekvésre buzdította az európai egyházakat, eleddig eredménytelenül.

„Az európai egyházakat arra kérjük, hogy imádkozzanak a püspökökért, és járjanak közben szabadon engedésük érdekében" – nyilatkozta Heikki Huttunen, a szervezet korábbi főtitkára. A CEC imádságra és cselekvésre hívta tagegyházait az emberrablás áldozataiért és mindazokért, akiket önkényesen bebörtönöztek, illetve hitük, etnikai hovatartozásuk vagy politikai meggyőződésük miatt üldöztetést szenvedtek az elmúlt években Szíriában. „Bár nem lehet tudni, hogy az elrabolt püspökök egyáltalán életben vannak-e még, vagy vértanúként vesztették életüket, a helyi egyházak nem adták fel a reményt és szüntelenül imádkoznak értük. Erre hívják az európai egyházakat is" – olvasható a CEC két évvel ezelőtti nyilatkozatában.