Isten Krisztusban nem szűnik meg szeretni az egész világot

Az Egyházak Világtanácsa húsvéti üzenete

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) vezetői a járványhelyzet okozta távolságtartás és fájdalom közepette is a húsvét erőt adó és reménységre felszabadító üzenetével köszönti tagegyházait: „Krisztus valóban feltámadt!”

Húsvét ünnepének közeledtével a keresztyénség hagyományos köszöntésével fordulunk hozzátok, amelyik megerősíti Jézus Krisztus halálból való feltámadását és annak hatalmas szabadító üzenetét, örömöt és reményt hozva a világba, legyőzve a félelmet és bizonytalanságot:

Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!

Idén kihívásokkal teli közegben, fájdalmas körülmények között várjuk a húsvétot. Az új koronavírus-járvány, ahogy az egész világra, hatással van arra is, hogyan ünneplünk. Saját és mások életének védelme érdekében nem tölthetjük meg az utcákat körmenetekkel és nem találkozhatunk, hogy megosszuk egymással a húsvéti örömöt. Ehelyett otthonainkban, zárt ajtók mögött osztozunk a húsvét titkában és lesz találkozásunk a feltámadott Úrral.

Híveink közül sokan élik át ezekben a napokban is a félelem és bizonytalanság érzését; traumát, elszakítottságot és elszigetelődést, szenvednek el veszteséget, és akár szeretteik elvesztését családjukban vagy egyházi közösségükben.

Mégis, a nyomasztó és fájdalommal teli helyzetek ellenére, húsvét üzenete továbbra is a bátorító reménység örömüzenete.
PhotoByAlbinHillert_20190419_AH1_8389.jpg

Fotó: Albin Hillert/WCC

A tanítványok első találkozása a feltámadott Úrral hasonló körülmények között történt. Félelemtől vezérelve, hogy életüket mentsék, Jézus tanítványai egy rejtett szobában, zárt ajtók mögött gyűltek egybe. Ott jelent meg közöttük a feltámadott Krisztus, hogy az ő békéjében részesüljenek. Amikor pedig megrettentek és félelem töltötte el őket, így szólt hozzájuk: „Miért rémültetek meg, és miért támad kétség a szívetekben? Nézzétek meg a kezeimet és a lábaimat, hogy valóban én vagyok!” (Luk 24,37-38).

A feltámadott Úr tegnap, ma és mindörökké ugyanaz (Zsid 13,8). Húsvét arra emlékeztet és azzal bátorít, hogy Isten Krisztusban nem szűnik meg szeretni az egész világot, és gondot viselni róla, legyőzi a halált az élettel, és legyűri a félelmet és szorongást a reménység erejével.

Azokat, akik a jelen helyzetet Isten ítélete és haragja következményeként látják, a húsvéti üzenet arra emlékezteti, hogy Isten szerető Isten, az élet és nem a halál forrása, az élet és szeretet Istene. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa.” (Ján 3,16-17)

Testvérek, az egyszerű húsvéti köszöntés: „Krisztus feltámadt” évszázadokon keresztül töltötte el erővel és bátorsággal a keresztyéneket, hogy szembeszálljanak a halállal, rombolással, elnyomással, félelemmel, kétséggel és bizonytalansággal. A koronavírus okozta kihívásokkal szembesülve megerősítjük, hogy az imádság és a feltámadott Úrba vetett közös hitünk és reménységünk megvallása egyesít mindannyiunkat veletek:

„Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?... De hála legyen Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által!” (1Kor 15,55.57)

Az üzenetet a napokban leköszönő Olaf Fykse Tveit főtitkár helyett az EVT Központi Bizottságának vezetői jegyzik: Dr. Agnes Aboum elnök, Dr. Gennadios sassimai metropolita és Mary Ann Swenson püspök alelnökök, valamint Dr. Ioan Sauca, ügyvezető főtitkár.