Jelentősen megnőtt a keresztyénüldözések száma a világban

Ugrásszerűen megnőtt 2015-ben a keresztyénüldözések száma a világban, mindenekelőtt Észak-Koreában, máshol pedig a szélsőséges iszlamizmus miatt – derül ki az Open Doors (Nyitott ajtók) elnevezésű protestáns szervezet éves jelentéséből.

Az országonként vizsgált adatok szerint legalább 7100 keresztyént öltek meg világszerte 2015-ben „a hitéhez kapcsolódó okok miatt", ami 63 százalékos emelkedést jelent 2014-hez képest. „Ez a szám évről évre nő, rávilágítva arra, hogy a keresztyének elleni üldözés növekedőben van a világban" – hívta fel a figyelmet a jelentésben az Open Doors, amely szerint 2012-ben 1201, 2013-ban 2123, 2014-ben pedig 4344 keresztyén embert öltek meg a világban hite miatt. A szervezet jelezte, hogy ezek a számok csak a bizonyíthatóan keresztyénekkel szembeni emberölésekre vonatkoznak, s emiatt a valós helyzetnél kisebb számokat tükröznek.

Tavaly csak Nigériában több mint 4 ezer keresztyént öltek meg vallási okokból, mégpedig a Boko Haram dzsihadista szervezet akcióiban, valamint a fulbe etnikai csoporthoz tartozó nomád pásztorok által elkövetett bűncselekményekben. A megtámadott keresztyén templomok száma megduplázódott tavaly: míg 2014-ben 1062, 2015-ben már 2406 templom ellen követtek el valamilyen támadást, ezek közül 1500 Kínában található.

képKattintson a képre a nagyobb felbontásért

„A 2015-ös esztendőt az ugrásszerű növekedés éveként említhetjük, mégpedig a dzsihadizmus előretörése miatt" – mondta Michel Varton, az Open Doors franciaországi igazgatója párizsi sajtótájékoztatóján. Jóllehet országos lebontásban Észak-Korea áll a keresztyénüldözések élén immáron 14. éve, a szélsőséges iszlamizmus az keresztyénüldözés elsődleges forrása, amely az ötven besorolt országból 35-ben a jelenség alapvető oka. Annak a nyolc országnak a többségében is, ahol „szélsőséges üldöztetésnek" vannak kitéve a keresztyének, ez pedig Irak, Eritrea, Afganisztán, Szíria, Pakisztán, Szomália, Szudán és Irán.

Az iszlamista radikalizmus azonban nem az egyetlen tényezője a keresztyének üldözésének. Phenjanban, Észak-Korea fővárosában mintegy 300 ezer keresztyén csak illegálisan tudja gyakorolni a vallását az jelentés szerint, és Eritreában is állami üldözésnek vannak kitéve a keresztyének, akiket fémkonténerekbe zárva kényszerítenek a hitük megtagadására. India pedig először került azon húsz ország közé, ahol a legrosszabb a keresztyének helyzete, mégpedig a 17. helyre. Az Open Doors szerint a 2014-es – hindu nacionalisták győzelmét hozó – választások óta a világ legnagyobb demokráciájában a hindu vallást a nemzet összefogására használja fel a politika más vallásokkal szemben.

A hollandiai alapítású Open Doors szervezet 1997 óta állítja össze a keresztyének elleni üldözések listáját és annak az ötven országnak a térképét, ahol a katolikus, protestáns vagy ortodox hívők hite a leginkább fenyegetett. A jelentésben nem kizárólag az erőszakos cselekmények, hanem a vallásszabadságot sértő más tettek is szerepelnek, így bebörtönzések, a társadalmi kirekesztés, a mindennapos életben való diszkrimináció és az úgynevezett „diszkrét elnyomás".

Forrás: MTI