Jótékonysági koncert a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. A koncert jegybevételéből és a helyszíni adományokból befolyt összeget az egyetem és a Magyarországi Református Egyház az Aleppói Református Egyházközség segítségével juttatja el a nehéz helyzetbe került szíriai testvérekhez. Aleppó lakói és a református testvérek hosszú éveken át szenvedtek a harcoktól. A szíriai polgárháború leginkább sújtott térségét ráadásul február 10-én hatalmas erejű földrengés rázta meg, emberéletekben pótolhatatlan veszteségeket és borzalmas pusztításokat okozva.

jotekonysagi-koncert-kre

Fotó: KRE

A Károli Gáspár Református Egyetem a közleményében kiemeli, hogy az intézmény vezetése fokozott figyelmet fordít a rászorulók megsegítésére. Az intézmény létrejöttének harmincadik évfordulója alkalmából szervezett koncert alkalmat nyújt arra, hogy az egyetem felhívja a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára. Az egyetem missziója a példamutatás, az embertársainkra való odafigyelés és egymás megsegítése, hiszen a ma embere megannyi nehézséggel, kihívással és krízishelyzettel találkozik. Az intézmény elkötelezett amellett, hogy az ott tanuló hallgatók a megszerzett tudásukat képesek és készek legyenek a jó értelemben vett szolgálatra áldozni – áll az egyetem közleményében.

A Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulója kapcsán szervezett programok ünnepélyes megnyitására 2023. február 24-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében került sor. A Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem közös emlékezésének dátuma a harminc évvel ezelőtti zsinati ülés dátumára utalt, 1993. február 24-én született meg ugyanis a döntés az egyetem létrehozásáról. Az emlékév tiszteletére rendezett ünnepségen vehették kézbe először az érdeklődők a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára megjelent jubileumi kötetet.

Kiemelik továbbá a közleményben, hogy az egyetem az emlékév kapcsán központi és kari rendezvényekkel emlékezik meg az évfordulóról, programjaival az egyházi egyetemi oktatás jelenét, a vezetés vállalt feladatait, céljait kívánva hangsúlyozni.

A március 31-i jótékonysági koncerten mutatják be az egyetem alapításának 30. évfordulójára komponált, Áldáskívánás című, négyszólamú vegyes karra és orgonára írt zeneművet, amelyet Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára komponált. A kórusmű olyan verseket zenésít meg a Károli-bibliából, amelyek a zeneszerző számára különös jelentőségűek. Az alkotás fókuszában a református egyház jeligéje áll, a bibliai idézeteket a református köszöntés, az Áldás, békesség! megzenésítése foglalja keretbe. Az ősbemutatón közreműködik a Központi Református Kórus, a Psalterium Hungaricum Kórus és a Károli Kórus.

A programmal kapcsolatban közlik, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangversenytermében előadott koncerten felcsendül Bartók Béla Divertimento című darabja a Zeneakadémia Kamarazenekarának közreműködésével, Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész vezetésével.

A szíriai földrengés károsultjainak, az Aleppói Református Egyházközség megsegítésére szervezett rendezvényen Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora mond köszöntőt. A rendezvénynek helyet adó Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem részéről Vigh Andrea rektor köszönti a vendégeket – zárul a közlemény.

A 2023. március 31-i zeneakadémiai jótékonysági koncertre korlátozott számban támogatói jegyek válthatók ide kattintva, valamint a helyszínen is lehetőség nyílik az adományok átadására, a banki terminálnál és a kihelyezett adománygyűjtő pontokon.