Keresztyén értékekért az Európai Unióban

Budapestre látogatott az Európai Egyházak Konferenciájának és az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának a küldöttsége, hogy a magyar kormánnyal megbeszélést folytassanak a keresztyén értékek megőrzéséről, illetve az állam és az egyház viszonyának rendezéséről. Magyarország hamarosan átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, a két szervezet vezetése pedig sokat remél a féléves magyar elnökségtől.

Fischl Vilmos MEÖT főtitkár. CEC-COMECE sajtótájékoztató 2024. június 24. Budavári Evangélikus Gyül. gyülekezeti terme - Fotó: Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára köszöntötte a megjelenteket

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

– Három nagyon fontos témát hoztunk fel a magyar kormány képviselőinek: az élet és a család ügyét, a békét és az ukrajnai helyzetet, valamint az Európai Unió bővítésének kérdését – mondta Mariano Crociata katolikus püspök, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottságának (COMECE) elnöke a június 24-én tartott sajtótájékoztatón, a Budavári Evangélikus Egyházközség épületében, miután a két európai keresztyén szervezet delegációja egy megbeszélésen vett részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárral és Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárral. Nem először történt ilyen találkozó, a két szervezet vezetése minden, soros elnökségre készülő kormánnyal fel szokta venni a kapcsolatot, így a pozíciót július 1-jétől december 31-ig betöltő magyar kormánnyal is. A küldöttségek hazai programját és a sajtótájékoztatót a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közösen szervezte. A sajtótájékoztató résztvevőit Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára köszöntötte.

Mariano Crociata katolikus püspök, a COMECE elnöke. CEC-COMECE sajtótájékoztató 2024. június 24. Budavári Evangélikus Gyül. gyülekezeti terme - Fotó: Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Mariano Crociata katolikus püspök, a COMECE elnöke

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

– Magyarországnak lehetősége van befolyásolnia, hogy merre tartson az Európai Unió – emelte ki Nikitasz, Thyateira és Nagy-Britannia görög ortodox érseke, az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnöke, aki hozzátette: ezért hozták el aggodalmaikat, gondolataikat a magyar kormánynak egy ilyen kritikus pillanatban. Elmondása szerint komoly és őszinte dialógust folytattak, és úgy vélte, hogy ahogy az egy nagy családban lenni szokott, az emberiség sem érthet mindenben egyet, de minden problémára van megoldás. Meggyőződése, hogy a CEC ezt keresi, mert Európa, az emberiség és az emberek javát akarják. – Nem politikusok vagyunk, hanem egyházakat képviselünk – szögezte le.

Nikitasz, Thyateira és az Egyesült Királyság ortodox érseke, a CEC elnöke. CEC-COMECE sajtótájékoztató 2024. június 24. Budavári Evangélikus Gyül. gyülekezeti terme - Fotó: Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Nikitasz, Thyateira és Nagy-Britannia görög ortodox érseke, a CEC elnöke

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Mariano Crociata püspök közölte, hogy a megbeszélés központi témái a keresztyén kultúra és örökség megőrzése, illetve az egyházak és az állami intézmények közti dialógus folytatása voltak. Ezek mellett az első bekezdésben már említett fontos témákat hozták fel a magyar kormány képviselőinek. – Pozitív élmény volt, hogy a magyar kormánynak világosan megfogalmazott álláspontja van ezekben a kérdésekben – tette hozzá a COMECE elnöke. A püspök szerint kiemelt helyet kapott a beszélgetéseken az Ukrajnában dúló háború. Úgy látja, hogy az európai országoknak különböző álláspontjuk van ebben a konfliktusban, mindenesetre úgy vélte, nagyon fontos, hogy ebben a kérdésben elkezdődjön egy párbeszéd a felek között, amely szépen lassan megállapodáshoz tud vezetni.

Nikitasz érsek hozzátette, hogy az egész világ békéjéért aggódnak, nem csak az Ukrajna és Oroszország közötti háborút kellene mielőbb befejezni. Keresztyénként a Szentföldre is odafigyelnek, ahol éppúgy fontos kegyhelyek semmisülnek meg, ahogy Ukrajnában is. Szeretnék, ha a magyar kormány támogatná a békekezdeményezéseiket.

Manuel Barrios Prieto, a COMECE főtitkár. CEC-COMECE sajtótájékoztató 2024. június 24. Budavári Evangélikus Gyül. gyülekezeti terme - Fotó: Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Manuel Barrios Prieto, a COMECE főtitkára

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Manuel Barrios Prieto, a COMECE főtitkára elmondta azt is, hogy a magyar kormány és az egyházak hasonlóan gondolkodnak arról, hogy ki is az ember és mi a házasság. Európában az egyházakat sokszor marginalizálják, és jó látni egy kormányt, amelyik odafigyel az egyházakra – jelentette ki.

Mohos Gábor esztergom–budapesti segédpüspök, az MKPK COMECE-hez delegált tagja szerint ez az alkalom segít nekünk, magyaroknak megérteni, hogy egy európai közösség tagjai vagyunk, amely rendkívül sokszínű, de olyan közös gyökerei vannak, mint a római jog vagy a bibliai kinyilatkoztatás.

CEC-COMECE sajtótájékoztató 2024. június 24. Budavári Evangélikus Gyül. gyülekezeti terme - Fotó: Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

– Szeretnénk, ha nem lennénk marginalizálva. Kormányok jönnek és mennek, de az egyházak maradnak – jelentette ki Nikitasz érsek, majd hozzátette: – Jézus nem volt sem liberális, sem konzervatív. Nem volt jobb- vagy baloldali. Ő az igazság.

Manuel Barrios Prieto megemlítette, hogy két dolgot szeretnének elérni: az egyik, hogy az egyház hangja többször hallatszon az Európai Unióban, a másik, hogy a társadalmat a keresztyén értékek formálják.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsát Kondor Péter evangélikus püspök, a szervezet alelnöke is képviselte.