Korkép vagy kórkép?

A fiatalok kilátásairól szól a Világ/nézet legújabb adása

Leginkább a bizonytalanság miatt szoronganak a mai fiatalok – erről is beszélt Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója a Világ/nézet legújabb epizódjában. A Magyarországi Református Egyház vasárnap esténként jelentkező műsorában Molnár Ambrus református lelkipásztor beszélget világi témákról református megközelítésből.

Bizonytalanság, céltalanság, anyagi problémák és a közösség hiánya – ezt a négy tényezőt nevezték meg szorongásuk fő forrásaként a megkérdezett fiatalok egy friss kutatás eredményei szerint. A korábbi hosszú távú tervek helyett ma már – és nem csak a magyar fiatalok – mindössze fél évre terveznek előre. A mostani képlékeny világ hatására pedig jelentősen visszaszorult az elköteleződés iránti vágy is. Egyebek mellett erről is beszélt Székely Levente a Világ/nézet legutóbbi adásában. A kutató szerint az egyháznak nincs egyszerű dolga, amikor segíteni akar nekik, mert a fiatalok leginkább a virtuális térben aktívak, ez pedig megnehezítheti a kapcsolatfelvételt velük.

Molnár Ambrus műsorvezető, református lelkipásztor erre reagálva elmondta: a körülmények ugyan folyamatosan változnak, de a Biblia tanítása örök, abból pedig egyértelműen kivehető: Isten személyes kapcsolatra teremtette az embert. A világháló jó eszköz lehet a megszólításhoz, de a valódi kapcsolatokra időt kell szánni. A keresztyén gyülekezetek segítenek találkozni Jézussal és egymással is.

A teljes adást itt nézhetik meg: