Krisztus feltámadt!

Ökumenikus húsvéti üzenet Európának

A koronavírus árnyékában közös húsvéti üzenettel fordult a kontinens egyházaihoz az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Unió Püspökkari Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöke.

A COMECE és CEC elnökei, Jean-Claude Hollerich luxemburgi bíboros és Christian Krieger református lelkész rendhagyó módon, közösen fogalmazták meg húsvéti üzenetüket egy olyan időszakban, amikor népek, családok és közösségek az új koronavírus okozta krízisben kénytelenek ünnepelni Európában és világszerte.

A keresztyének ezekben a napokban arra készülnek, hogy drámaian új módon emlékezzenek Krisztus szenvedésére és halálára, és ünnepeljék dicsőséges feltámadását. Ezen a húsvéton a hívek nem jöhetnek össze, hogy együtt imádkozzanak és énekeljenek, nem gyülekezhetnek egybe Isten színe előtt csendességben, hogy igéjét hallgassák, találkozzanak egymással és osztozzanak a kenyér és a bor úrvacsorai jegyeiben.

Idén egy olyan időszakban ünnepeljük Krisztus győzelmét a halál felett, amikor a világ a koronavírus okozta pusztító járvánnyal küzd, ami gyászt és szenvedés hozott az emberek életébe. Otthonaikba kényszerülve, vagy önkéntes elszigeteltségben, ebben az évben a hívek úgy ünneplik az élet győzelmét, hogy remélik, leküzdhetik a halált.

001bdd51-855e-41b4-a698-8c5493f60729.jpg

Fotó: CEC/Albin Hillert

Az aktuális események minden korábbinál inkább arra emlékeztetnek, hogy mennyire fontos mozzanata hitünknek a remény. „Mert üdvösségünk reménységre szól” – írja Pál apostol a Rómaiakhoz írt levelében, majd így folytatja: „Viszont az a reménység, amelyet már látunk, nem is reménység, hiszen amit lát valaki, azt miért kellene remélnie? Ha pedig azt reméljük, amit nem látunk, akkor állhatatossággal várjuk.” (Róma 8,24-25)

Adja Isten, hogy a húsvéti evangélium a reménység e lángját ébressze fel a keresztyének szívében és gondolataiban, és Isten Lelke táplálja állhatatos váradalmunkat, hogy mindannyian egyen-egyenként a reménység és fény hordozói legyünk a szenvedés sújtotta világunkban!

A háromszor szent Isten, aki volt, van és eljövendő, áldja és őrizze meg az ő emberiségét.

Krisztus feltámadt, valóban feltámadt!

Kapcsolódó cikkünk: