Krisztus szeretetéről tanúskodnak Pakisztánban

A pakisztáni reformátusok húsvét után az adventben is adakozásra hívták testvéregyházaikat, hogy a nehézsorsú és kiszolgáltatott családokat adományokkal segíthessék a karácsonyra készülve, és Krisztus szeretetéről tegyenek tanúságot a muszlim országban a súlyos járványhelyzet közepette. A kezdeményezést egyházunk is támogatja.

pakisztani_templom_karacsony.jpg.500x500_q85.jpg

Templom Pakisztánban 2014 karácsonyán

Fotó: Sarwar

A felhívást a karacsi Tehillim (Zsoltár) Egyházzenei és Liturgiai Intézetet alapítója, Eric Sarwar pakisztáni református lelkész tette közzé, aki február végén Magyarországra is ellátogatott. A Tehillim a Pakisztáni Presbiteriánus Egyházzal közösen az elmúlt majd húsz évben krisztusi hitükben elkötelezett, a zenében magasan képzett, a helyi „szórakoztatóiparban" is számon tartott fiatal keresztyének tucatjait nevelte ki, akik közül hárman a legutóbbi Csillagponton is részt vettek. A fiatalok a zene nyelvén szólítják meg a muszlim közösséget és tanúskodnak Krisztusba vetett hitükről.

A pakisztáni reformátusokat az időről időre fellángoló keresztyénellenesség és üldöztetés közepette is az a szent cél vezeti, hogy Krisztus szeretetéről látható módon is tanúságot tegyenek a világ hatodik legnépesebb országában, ahol Indonézia után a második legnagyobb muszlim közösség él. A Tehillim erre a szolgálatra készíti fel a fiatalokat, akik az istentisztelet megújításában, a vallásközi párbeszédben és a béketeremtésben is aktívan részt vesznek.

sarwar-web.jpg

Eric Sarwar amerikai doktori tanulmányait és gyülekezeti szolgálatát befejezve jövő év elején tér vissza Pakisztánba

Karácsony a terror árnyékában

Jézus születésekor az angyalok békét hirdettek a Földön. Pakisztánban a karácsonyi időszak lehetőséget ad a keresztyéneknek arra, hogy megosszák Jézus Krisztus békéjét muszlim szomszédjaikkal. A keresztyének süteményekkel és édességekkel ajándékozzák meg muszlim barátaikat. Az egyházak és a keresztyén szervezetek különleges karácsonyi vacsorákat rendeznek, amelyre az állami tisztségviselőket is meghívják. Az éjféli karácsonyi istentisztelet egyben a keresztyének és muszlimok közötti béke és harmónia építésére tett törekvések lehetőségévé is vált.

Isten jó! Isten testet öltött Jézus Krisztusban, hogy megmutassa, Isten minden egyes emberi lényt szeret. Betlehemben született, hogy ezzel is rámutasson arra, hogy a föld minden egyes része Isten lábainak zsámolya. És az időben született, hogy megmutassa, minden korszakban ünnepelhetjük születését. Isten a világ iránti szeretetét azzal bizonyította, hogy emberré lett, és kiválasztott egy földrajzi helyet és egy történelmi időpontot, hogy az örömhírt a világra hozza. Történetét megoszthatjuk minden generációval, a Föld minden táján, így Pakisztánban is.

Eric Sarwar

image4.jpg

Royal Lawrence, a Tehillim volt diákja, fiatal pakisztáni zenész a Csillagponton

Fotó: Stephanie Chunoo

A Tehillim önkéntesei biztosítják, a tavaszi Segítő kezek kampányhoz hasonlóan ez alkalommal is, hogy a Krisztus szeretete odafentről elnevezésű kezdeményezés során összegyűlt adományok karácsony előtt eljussanak a leginkább kiszolgáltatott és a járvány miatt leginkább veszélyeztetett kétszáz református család otthonába. A támogatásból helyi lekészek is részesednek ugyan, de a legfontosabb cél a keresztyén gyermekek, asszonyok és özvegyek megsegítése.

Az adventi kampány hatékony segítséget nyújt azoknak a helyi keresztyén közösségeknek, amelyek nemegyszer diszkriminációval kénytelenek szembesülni Pakisztánban akkor is, amikor a járvány közepette nem jutnak alapvető szociális támogatáshoz és élelemhez. A kezdeményezést egyházunk félmillió forinttal támogatja.

A tavasszal megtapasztalt nemzetközi összefogásért és támogatásért videóban mondtak köszönetet a helyi reformátusok, akik négyszáznál is több családot tudtak segíteni tartós élelmiszerrel, gyógyszerrel, higiéniai csomagokkal és pénzügyi támogatással.

A pakisztáni református közösséghez többéves kapcsolat fűzi egyházunkat. A helyi presbiteriánus egyház az egyik legbefolyásosabb keresztyén közösség az országban, a Református Egyházak Világközösségének (REV) tagja, hivatalosan elismert egyház, mégis újból és újból kénytelen szembenézni szélsőséges muszlim közösségek támadásával. A Pakisztánban érvényben lévő úgynevezett blaszfémia (istenkáromlás) törvény, valamint különösen az azzal visszaélő helyiek kiszolgáltatottá teszik a keresztyéneket. Az egyházaink közötti testvéri kapcsolat jegyében három fiatal pakisztáni református is részt vett a tavalyi Csillagpont találkozón, Eric Sarwar pedig idén februárban tett látogatást Magyarországon, amelynek során mások mellett Bogárdi Szabó István püspökkel, a Zsinat lelkészi elnökével, és Fekete Károly tiszántúli püspökkel is személyesen találkozott.