Ligonier-konferencia, Belfast

Hisszük-e, hogy üdvösségünk Krisztusban, Isten irántunk megnyilvánuló kegyelmén nyugszik? Igaznak tartjuk-e, hogy Jézus Krisztus halálával szerzett engesztelése és feltámadása által megbékélhetünk a Szent Istennel és egymással? A többi között ezekre a kérdésekre keresett választ a Ligonier Ministries három meghívott előadója, Sinclair Ferguson, Mark Johnston és Paul Levy a Krisztusban kiválasztva című konferencián, Észak-Írország esős fővárosában, Belfastban június végén. Mindhárman arra törekedtek, hogy az evangélium áldásait számba véve keresztyénként jobban megértsük az újjáteremtésben identitásunkat, valamint felelősségünket újdonsült családunk, az egyház iránt. Az efezusiakhoz írt levél első fejezetére összpontosítva megvizsgáltuk helyünket Isten örökkévaló tervében.

ligonier_konferencia_belfast_2024_

Assembly Buildings, Belfast

Fotó: László Tibor

Közel negyven éve a legkülönbözőbb korosztályhoz tartozó keresztyének ezrei gyűlnek össze Isten Igéje körül a Ligonier-konferencián, hogy a Biblia tanítását hallgatva elmélyülhessenek a hitükben. Mi most Belfastban, az Assembly Buildings konferencia-központban vehettünk részt a szervezet legutóbbi rendezvényén. A szokásos helyi szürke esőfelhők sem vették el a kedvét annak a mintegy félezer vendégnek, akik a világ minden tájáról érkeztek, hogy az Írországi Presbiteriánus Egyház székhelyén kiváló lelkész professzorok előadásait hallgathassák. Már az aula is nevetéstől, duruzsolástól volt hangos, ahogy a gazdagon megrakott könyvstandok előtti helyszínek is. A bámulatos profizmussal megrendezett eseményen a sokak által tisztelt és kedvelt Sinclair Ferguson skót teológussal, akit református keresztyén körökben tanításairól, írásairól és szerkesztői munkásságáról ismerünk, interjút is készítettünk.

A rendezvényen lehetőség nyílt könyvvásárlásra, dedikálásra, személyes beszélgetésre az előadókkal, utóbbi különösen különleges élmény volt a résztvevőknek.

A legelegánsabb levél

Mark Johnston

Mark Johnston

Fotó: Weberné Zsikai Mária

Az efezusiakhoz írt levél lelki áldásaival nyitotta meg a találkozót Mark Johnston észak-írországi presbiteriánus lelkész, aki az elmúlt harminckilenc évben Írországban, Londonban, Philadelphiában és Cardiffban szolgált. Pál tanítása alapján rámutatott, Isten szeretettel választott ki minket, és Krisztus munkája által örökbefogadásra rendelt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk. Az örökkévaló kiválasztás teljes mértékben Krisztus személyéhez kapcsolódik, ezért az isteni szándék fényében úgy ír le minket Pál, mint akik Krisztusban voltunk a világ alapítása előtt. Mindez Isten kegyelmének felettébb nagy titka.

A váltság ára

IMG_2396

Sinclair Ferguson

Fotó: Weberné Zsikai Mária

Másodikként Sinclair Ferguson skót teológus az efezusiakhoz írt levél 1,7–10 versei alapján a megváltás áráról, Krisztus véréről, bűnbocsánatunkról beszélt. Minden áldás, amely Isten kegyelme által a miénk, Krisztusban a miénk. Isten általa rendeli el és hajtja végre kegyelmének kiáradását, amelynek mérhetetlenül drága ára volt, Fiának vére. Délutáni, második előadásában Krisztus feltámadásának, mennybemenetelének jelentőségét tárta fel előttünk. Üzenetében arról beszélt, hogy ezek az igazságok hogyan vonatkoznak ránk ma.

A Mindenható áldásai

Paul Levy

Paul Levy

Fotó: Weberné Zsikai Mária

A walesi származású Paul Levy 2003 óta dolgozik a londoni Ealingi Nemzetközi Presbiteriánus Gyülekezetben (IPC), előtte egy dél-londoni közösségben szolgált. Ezúttal a Krisztusban található örökség bemutatását választotta témájául. Az efezusi levél 1,11-re utalt, amikor megjegyezte, talán az egész Bibliában ez a legerősebb és legátfogóbb kijelentés Isten abszolút szuverenitásáról. Isten mindent saját tanácsa és akarata szerint cselekszik. Világmindenségünk nem felhasználóbarát, ám Pál hangsúlyozza, a bűnből adódó emberi gáncsoskodástól függetlenül Isten minden történése által munkálkodik. A történelem eseményei, egyéni életünk soha nincs akaratán és szándékán kívül. Ez alól nincs kivétel. A Szentlélek pecsétként és garanciaként adatott a hívőknek, amíg el nem jutunk örökségünk teljes birtokába.

ligonier_konferencia_belfast_2024_2

Fotó: Weber Krisztián

Mi is az a Ligonier?

Robert Charles Sproul református teológus, az Amerikai Presbiteriánus Egyház felszentelt lelkésze alapította a Ligonier Ministriest, amely a Pittsburgh melletti Ligonier-völgyről kapta a nevét. Sproul és felesége, Vesta főiskolai és teológiai szemináriumi hallgatók, valamint laikusok részére állított fel olyan oktatási központot, amely úttörő jelentőségű volt a keresztyén felnőttoktatásban. 1971 és 1984 között tízezrek vettek részt az előadásokon. Kérdésekkel érkeztek, és Sproul, valamint a központ többi tanára Isten Igéjéből keresték meg a biblikus válaszokat. Sproul irányításával a Ligonier Ministries elkészítette a Ligonier-nyilatkozat a Biblia tévedhetetlenségéről (Ligonier Statement on Biblical Inerrancy) elnevezésű dokumentumot, amely végül az 1978-as Chicagói nyilatkozattá nőtte ki magát. Az írásos hitvallást több mint háromszáz tudós, vezető, lelkész fogalmazta meg és írta alá a Nemzetközi Bibliai Tévedhetetlenségi Tanács által összehívott, 1978 októberében Chicagóban tartott tanácskozáson. Leginkább a református teológia helyreállításának egyik legnagyobb és legbefolyásosabb szószólójaként jellemzett Sproul szorgalmazta a nyilatkozat kiadását. Az 1980-as évek elején a Ligonier a floridai Orlandóba költözött, így lehetővé vált a szolgálat bővítése. 1988-ban rendezték meg az első országos református teológiai konferenciát. Kiadói tevékenységük jelenleg is öt területre összpontosít: bibliai tanulmányok, teológia, egyháztörténet, világnézet és kultúra, valamint keresztyén élet. Kiadványaikkal, konferenciáikkal szeretnék elérni, hogy a keresztyének felkészültek legyenek és változást érjenek el minden területen, ahová Isten helyezi őket: otthon, a gyülekezetben, valamint az őket körülvevő kultúrában.

R._C._Sproul_(cropped)

R. C. Sproul

Fotó: wikip

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!