Lövöldözés az amerikai nashville-i keresztyén magániskolában

Az elkövető hat embert gyilkolt meg

A Covenant Presbiteriánus Egyházhoz tartozó intézmény egyik volt diákja, a 28 éves Audrey Elizabeth Hale hat embert ölt meg, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Nashville_iskolai_lövöldözés_Metro_Nashvile_PD_Twitter

Fotó: A Metro Nashville PD Twitter-oldala

Három, mindössze kilencéves diákot – Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs és William Kinney –, és három, az iskolában dolgozó felnőttet – Cynthia Peak (61) helyettesítő tanár, Katherine Koonce (60), az iskola igazgatója és Mike Hill (61) gondnok – gyilkolt meg az egyébként grafikusként, illetve mellékállásban bolti eladóként dolgozó, magát férfinak valló (transznemű) nő. A vizsgálat megállapította, hogy az egyik diákáldozat, Hallie Scruggs Chad Scruggsnak, a Covenant Presbyterian Church vezető lelkészének a lánya volt. Az indítékok egyelőre tisztázatlanok, de a rendőrség szerint nem valószínű, hogy az áldozatokat tudatosan választotta volna ki az elkövető, hiszen véletlenszerűen tüzelt többekre is.

Mi történt március 27-én délelőtt?

Hale nem sokkal 10 óra után tört be az iskolába. Az intézmény biztonsági kamerája rögzítette, amint gépkarabélyával szitává lövi egy oldalajtó üvegét, hogy bejusson az épületbe. Az első emeleten kezdett lövöldözni, majd felment a második szintre is. A rendőrségre 10.13-kor érkezett be az első segélyhívás. Öt rendőr nagyjából tíz perc alatt érkezett a helyszínre, és azonnal elkezdték az épület átfésülését. Végül a második emeleten találták meg Hale-t, és rögtön tüzet nyitottak rá. A rendőrök testkamerája rögzítette, amint 10.27-kor az elkövetőt lelövik.

Kiterveltség és mentális zavarok

A helyi rendőrfőkapitány, John Drake elmondta, hogy Hale zavaros érzelmi világa miatt orvosi felügyelet alatt állt. A nyomozáskor az is kiderült, hogy Hale hét lőfegyvert vásárolt öt különböző helyi fegyverboltból 2020 októbere és 2022 júniusa között. Ezekből hétfőn két félautomata fegyvert, illetve egy kézifegyvert vitt magával. Otthonában a rendőrök még két sörétes puskát is találtak. A szülei úgy tudták, hogy mindössze egy fegyvert vásárolt, amit később el is adott.

A hatóságok szerint a gyilkos gondosan és alaposan megtervezte a támadást. Ezt támasztja alá, hogy a nyomozók a személyes tárgyai között megtalálták az iskola általa megrajzolt térképeit, illetve egy írásba adott kiáltványt is, amelynek a tartalmáról a rendőrség egyelőre nem nyilatkozik, de magyarázatot adhat az indítékra. Vannak arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a tettes feltehetően nem csupán a Covenant Presbiteriánus Egyház iskoláját tervezte megtámadni. A nyomozás azt is kiderítette, hogy Hale reggel egy piros táskával hagyta el az otthonát, feltehetően ebben rejtette el a fegyvereket, majd autójával az iskolához hajtott.

Az elkövető egy korábbi oktatója a The New York Timesnak elmondta, hogy Hale az utóbbi években többször is posztolt arról, hogy meghalt a szerelme. Képeket is megosztott arról, ahogyan együtt kosárlabdáztak. „Nyíltan gyászolt a közösségi médiában, és a gyász idején jelentette be azt is, hogy szeretné, ha férfiként kezelnék” – nyilatkozta Maria Colomy.

Utolsó üzenetek

A gyilkosságok előtt néhány perccel, 9.57-kor Hale Instagramon keresztül üzent egy gyermekkori barátjának, akivel együtt kosárlabdázott évekkel korábban. „Szóval a bejegyzés, amit itt írtam rólad, tulajdonképpen egy búcsúlevél. Meg akarok ma halni. EZ NEM VICC!!!! Feltehetően hallani fogsz rólam a hírekben, miután meghaltam. Ez a búcsúm. Szeretlek. Találkozunk egy másik életben” – írta. Ebből Averianna Patton arra következtetett, hogy a barátnője öngyilkosságot tervez, és próbálta nyugtatni. „Audrey, még annyi minden van előtted, amiért élhetsz. Imádkozom, hogy Isten óvjon és őrizzen meg” – válaszolta. Erre Hale így reagált: „Tudom, de nem akarok tovább élni. Sajnálom. Nem akarlak elszomorítani, és nem csak azért csinálom, hogy több figyelmet kapjak. Egyszerűen csak meg kell haljak. Azért akartam neked elmondani először, mert te vagy a leggyönyörűbb ember, akivel valaha találkoztam, és akit ismerhettem. A családom nem tudja, mire készülök.” Végül hozzátette: „Egy napon értelmet nyer majd mindez. Több mint elegendő bizonyítékot hagytam hátra. Nemsokára valami rossz dolog fog történni.” Patton édesapja tanácsára többször is hívta a lelkisegély-szolgálatot, de nem vették fel a telefont. Ezt követően értesítette a megyei seriff irodáját, de onnan átirányították egy másik hívószámhoz.

Később a hírekből, illetve ismerőseitől értesült a történtekről. Patton döbbenten áll a történtek előtt, és nem érti, hogy Hale miért neki jelezte szándékát. „Folyamatosan ezt kérdezem Istentől” – nyilatkozta.

A rendőrök testkamerái rögzítették a történteket

A halálos lövéseket leadó rendőrök, Rex Engelbert és Michael Collazo négy, illetve kilenc éve állnak a Metropolitan Nashville Police Department szolgálatában. A hatóságok nyilvánosságra hoztak egy hatperces videót, amelyet a két rendőr testkamerájának felvételeiből állítottak össze. Szakértők szerint ebből kiderült, hogy a rendőrök rendkívül gyorsan és szakszerűen jártak el.