Megnyílt az Anne Frank vándorkiállítás

Az Anne Frank - Történelem a mának című kiállítás március 15-ig látogatható a debreceni Dóczy Gimnáziumban.

A történelem az élet tanítómestere, s hagynunk kell, hogy a múlt utat mutasson egy emberségesebb tisztább jövő felé. A múltat nem eltörölni kell, hanem tanulni belőle, hogy hibáit ne követhessük el újra. - mondta a kiállítás megnyitóján köszöntőjében Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője, aki kiemelte, hogy a megmaradás záloga az emlékezés és az emlékeztetés, mert a történelem kell a mának! Nem feledkezhetünk el a múltban történtekről a jövőnk érdekében.

A tárlat figyelmeztet minket az emberi gonoszság, az intolerancia veszélyeire. Derencsényi István hangsúlyozta, hogy meg kell hallanunk azt, amire a történelem tanítani akar bennünket és késznek kell lennünk az emlékezésre és az emlékeztetésre. A tárlat megnyitóján Korsós Bálint, a Dóczy Gimnázium igazgatója kiemelte, hogy Anne Frank naplója meghatározó és megrázó élmény volt számára. Bízik benne, hogy a tárlat hatására többen kedvet kapnak ahhoz, hogy elolvassák a könyvet.

képA tárlatot Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy Anne története joggal vetheti fel bennünk a kérdést, hogy Hogyan történhetett meg az, hogy egyes emberek ítéletet mondhattak mások fölött? Ehhez nekünk embereknek nincs jogunk! Hangsúlyozta azt is, hogy mindenkinek van naplója, ha máshol nem, a fejében. A naplónknak pedig mindent elmondhatunk, a legféltettebb titkainkat is, amit másokkal nem merünk megosztani, mert félünk attól, mit gondolhat rólunk. A gondolataink, érzéseink miatt azonban nem kell szégyenkeznünk, hiszen valakinek évek múlva fontos lehet. Ezt bizonyítja Anne naplója is.

Az Anne Frank- Történelem a mának című kiállítás, március 15-ig látogatható, sajátossága pedig az, hogy az érdeklődőket diákok vezetik körbe a tárlaton.

Buzás Borbála
Fotó: Barcza János