Mózesért versengenek

Ridley Scott új Mózes-feldolgozást készít, Christian Bale-lel a főszerepben, de mások is próbálkoznak a történet megfilmesítésével.
A Prométheusz rendezője őszinte csodálója az izraelita vezető történetének. Új filmje, a Prométheusz után, úgy tűnik, Ridley Scott még nem végzett a grandiózus teológiai témákkal. A brit veterán filmkészítő egyik következő projektje lehet a Mózes-történet új szélesvásznú feldolgozása. Scott elmondta, hogy teljesen lenyűgözte az a bibliai alak, aki az Ószövetség szerint kivezette az izraelitákat Egyiptomból, és a Sínai-hegyen megkapta a tízparancsolatot Istentől. Szerinte nem azok az igazán érdekes dolgok Mózessel kapcsolatban, amiket mindenki ismer, hanem az olyanok, mint például II. Ramszesszel való kapcsolata.

A Mózes-történet leghíresebb hollywoodi feldolgozása Cecil B. DeMille 1956-os Tízparancsolata, amiben Charlton Heston játszotta a főszerepet. A film hét Academy Award jelölést kapott, többek közt a legjobb képért, és megnyerte a legjobb vizuális hatásért járó Oscart is, amely főként a híres vörös-tengeri jelenetnek volt köszönhető.

képA filmtörténet talán leghíresebb Mózese: Charlton Heston

Scott beígért projektje azonban nem az egyetlen kilátásba helyezett Mózes-film Hollywoodban. A Deadline jelentette, hogy Steven Spielberg is meg szeretné rendezni az izraelita vezető történetét a Warner Bros's stúdióval közösen. A próbaképpen Istenek és Királyoknak keresztelt film a zsidó hőst végső, legyőzhetetlen harcosnak ábrázolja majd. A legfrissebb hírek szerint azonban Steven Spielberg feladta a rivális Mózes-projektet, és az Oscar-díjas Pi Élete rendezője, Ang Lee váltja majd fel.

A Deadline jelentése szerint Scott és a 20th Century Fox rohamosan haladnak előre Mózes-projektjükkel, amelynek a címe Kivonulás lesz, míg általános zavarodottság veszi körül a rivális stúdió, a Warner Bros's tervezett verzióját. A legfrissebb hírek szerint Christian Bale-t választották ki Mózes szerepére, míg az Amerikai gengszter forgatókönyvírója, Steve Zaillian fogja átírni a történetet.

Spielberg Mózesét korábban hősies életrajzi filmként jellemezték, amely stílusát tekintve A rettenthetetlen és Ryan közlegény megmentésének keveréke lett volna. Scott feldolgozása Mózes életének olyan apró részleteire fog koncentrálni, mint például II. Ramszesszel való kapcsolata, és persze más híresebb részekre is. A Mózes történet szélesvásznú verzióját tekintve azonban mindkét filmterv óriási költségvetéssel rendelkezik. Így nagy a valószínűsége annak is, hogy az egyik filmforgatónak vissza kell majd vonulnia, amennyiben alulmarad a multiplexekért folytatott versenyben.

László Krisztina

Kép: www.urbanlegends.hu