Németország együtt imádkozik

Ökumenikus imakampány a koronavírus járvány sújtotta nemzetért

Felekezeten átívelő összefogás eredményeként, Markus Söder miniszterelnök védnöksége alatt csaknem 70 ezer ember imádkozott együtt április 8-án Németország-szerte a koronavírus áldozataiért, a frontvonalban küzdő orvosokért, a mihamarabbi kilábalásért és a nemzeti egységért.

Szívszerinti közösségben, online élő közvetítés segítségével tízezrek gyűltek össze, vezetők és egyháztagok a legkülönbözőbb felekezetekből, hogy hazájukért imádkozzanak. A szervezők a megmozdulást egyben az antiszemitizmus és reményvesztettség elleni kiállásnak is szánták.

A kezdeményezők és a kezdeményezéshez csatlakozó számos teológus, politikus, egyházvezető, tudós; evangelikál, protestáns, ortodox, anglikán és katolikus hívek felhívásukban úgy fogalmaznak, hogy „ilyen időkben fel kell ocsúdnia országunknak. Mi lenne, ha Németországban egyszerre emberek százezrei imádkoznának közösen?”

Ennek jegyében április 8-ára, a zsidó Pészah első napjának délutánjára hívták imádságra honfitársaikat. „Izrael népe arra emlékezik ezekben a napokban, hogy miként szabadította meg őket Isten, csapásokon keresztük is, a fogságból” – áll a kezdeményezés honlapján.

„Arra hívunk mindenkit, hogy ezen a napon 17.00 és 18.30 között közösen imádkozzunk: a betegekért és egészségekért, mindenkiért, akik fontos szolgálatot látnak el. Az országunkért! A kontinensünkért és minden emberért szerte a világban, akiket a krízis sújt. Közösen imádkozunk, online. Házainkban és lakásainkban. Szolidáris közösséget az elszigetelődés helyett! Reménységben a félelem helyett! Hazánknak szüksége van Isten segítségére, mi pedig egyértelmű és világos jelét szeretnénk adni ennek."

A „Németország együtt imádkozik” (DBG) kampány szervezői egy teológiai „GYIK”-et is összeállítottak, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a közös imádság nem jelenti azt, hogy minden egyes résztvevővel egyet kellene érteniük. „A DBG nem teológiai törvényszék, amelyik valamennyi embert alapos vizsgálatnak és ítéletnek vetne alá. Szeretettel látjuk mindazokat, akik egyébként is együtt dolgoznak bárminemű keresztyénekkel, és az egyház közös hitvallásában osztoznak” – fogalmaz a dokumentum.

A háttéranyag arra is kitér, hogy a „Németország” és „nemzet” szavakat, ahogy a német zászlót is a mindennapi politikai értelmük szerint használják, nem pedig valamely „titokzatos vallási vagy népnemzeti értelemben”, sőt, ezt az ideológiát határozottan elutasítják. „Isten színe elé állunk és közbejárunk minden emberért Németországban, függetlenül attól, hogy van-e német útlevelük, vagy nincs.”

1024px-Selfie_am_82_Geburstag_des_Papstes_17_12_2017.jpg

Thomas Schirrmacher Ferenc pápa társaságában

Fotó: Schirrmacher

A kezdeményezés teológiai tanácsadója Dr. Thomas Schirrmacher, a teológia és filozófia professzora, az Allianz főtitkár-helyettese, egyebek mellett az Egyházak Világtanácsa teológiai bizottságának tanácsadója. Schirrmacher tavaly novemberben Budapestre is ellátogatott a keresztyénüldözésről szóló második nemzetközi konferencia előadójaként, és részt vett azon a fogadáson is, amit Szabó István püspök, a Zsinat lelkészi elnöke az üldözött protestáns egyházak vezetőinek tiszteletére adott a Zsinati Hivatalban.

02_Deutschland_Betet_Gemeinsam_Pra╠łsentation_2.jpg

A kezdeményezés logója

Fotó: deutschlandbetetgemeinsam.de

A közös imádság szavai:

A szenvedőkkel és a társadalom számára nélkülözhetetlen szolgálatot nyújtó emberekkel vállalt szolidaritásban jövünk színed elé hívő emberekként, élet Istene. Megvalljuk, hogy a te segítségedre van szükségünk. Csak a beléd vetett bizalom tárhatja fel a jelenlegi krízisben rejlő lehetőséget, az esélyt egy tartós újrakezdésre. Jézus Krisztus mondja: „Jöjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” (Mt 11,28) Az ő hívásának engedve imádkozunk országunkért e képpen.

Meghajlunk előtted, Szentháromság Isten, és megvalljuk bűnünket. Nem adtunk hálát naponkénti jóságodért és hatalmas hűségedért. Hétköznapjaink során nem kerestük akaratodat. Figyelmen kívül hagytuk parancsolataidat, kiforgattuk rendelkezéseidet és nem vettünk tudomást az emberek nyomorúságáról. Tiszta szívből fájlaljuk mindezt.

Halljuk Izrael népéhez intézett szavadat: „megalázza magát népem, amelyet rólam neveztek el, ha imádkoznak, keresnek engem és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat.” (2 Krón 7,14). Hisszük, hogy üdvös és reményteli terveid vannak a számunkra.

Könyörgünk hozzád, Urunk, hogy Jézus Krisztus érdeméért bocsásd meg bűneinket. Keresünk téged és visszatérünk hozzád tékozló útjainkról. Nemet mondunk az antiszemitizmusra, a rasszizmusra és a reménytelenségre. Gyógyítsd és újítsd meg ezt a világot, az egyházadat, életünket és közösségünket. Jövel Szentlélek és teremtsd újjá a világ ábrázatát. Tegyél minket nyitottá rád és a te beszédedre. Tölts be minket, hogy olyan életet élhessünk, ami téged tisztel, az embereket segíti és magunkat örömmel tölt el. Változtasd ezt a krízist eséllyé, hogy sok ember újból utat találjon hozzád, aki az élet forrása vagy.

Különösen is imádkozunk a betegekért, gyógyulásukért, enyhületért és vigasztalásért; a haldoklókért: légy közel hozzájuk; a gyászolókért és félelemben élőkért: adj nekik reményt és bizakodást; mindazokért, akik társadalmunkban nélkülözhetetlen szolgálatot végeznek: oltalmazd őket és adj nekik erőt; mindazoknak, akik a politikában, orvostudományban és kutatásban dolgoznak bölcsességért. Imádkozunk azokért, akik egzisztenciális krízisen mennek keresztül: állj mellettük és adj nekik belső tartást; és végül minden emberért, függetlenül hitbeli meggyőződésüktől, Németországban és az egész világon: áldd meg őket és hadd tapasztalják meg valóságosan a te szereteted.

Ámen