Nemzetközi összefogás Luther templomáért

Kisebbségben élő protestáns egyházak és szórványközösségek a világ minden pontjáról támogatják a wittenbergi vártemplom felújítási munkálatait. Eddig tízezer eurót gyűjtöttek.

2012. február 17-én a Gustav Adolf Werk szervezet (GAW) főtitkára, Enno Haaks lelkész és Armin Pra, a szászországi GAW képviselője egy 10.000 euróról szóló csekket nyújtott át Luther városában, Wittenbergben, a Szent Mária templom képviselőinek. A támogatás nagy része nem Németországból származik. Az adománygyűjtésben a Gustav Adolf Werk több partneregyháza is részt vett, többek között a chilei, osztrák és olasz lutheránusok, valamint a Magyarországi Református Egyház is.

A keresztyének számára ez a templom – ahol maga Luther Márton prédikált – egyfajta protestáns zarándokhellyé vált. „A világszerte tapasztalható elkötelezettség – melyeket ez az adomány is kifejez –, teszi ezt számomra igazán értékessé" – örvendezett a gyülekezet lelkésze, Dr. Johannes Block.

Nehéz helyzetben

A GAW céljául tűzte ki, hogy 2017-ig Németországban és a negyvennél is több partneregyházában kb. 70.000 eurónyi adományt gyűjt össze a wittenbergi templom felújítására. A 7,8 millió eurónyi rekonstrukciós költségekkel szembesülve ez egy fontos támogatást jelent a gyülekezet számára.

kép

A csekket Armin Pra (balról) és Enno Haaks, a GAW főtitkára nyújtja át a gyülekezet képviselőjének

Jörg Bielig, a gyülekezeti tanács tagja bejelentette, hogy a szászországi tartomány támogatási feltételeinek megváltoztatása következtében akár a felújítási költségeinek 30%-ára, vagyis kb. 2,3 millió euróra nőhet a gyülekezet által biztosítandó önrész mértéke. Ez jelentős tehertételt jelent a gyülekezet számára, amelyik maga is szórványhelyzetben él Luther városában, ahol az evangélikus lakosság aránya mindössze 12%-os.

Bielig-et megérintette az tény, hogy a GAW adományok nagy része külföldről származik, ahol az emberek anyagi helyzete kétségkívül rosszabb, mint Németországban. „Annak ellenére, hogy nekik kevesebb van, mégis nekünk adják."

Folytatódik a gyűjtés

A Magyarországi Református Egyház 2011-ben ezer euróval támogatta a wittenbergi vártemplom felújítását. A támogatási akció idén is folytatódik, és a GAW igyekszik ebben az évben is 10.000 euró adományt összegyűjteni a rekonstrukcióra, hogy a világszerte élő szórványközösségek segítségével 2017-ig teljesülhessen az összesen 70.000 eurónyi adomány átnyújtása.

Külügyi Iroda
Forrás: www.gustav-adolf-werk.de