Nyilatkozat Libanonról és Gázáról

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) mélységes aggodalmát fejezi ki a Libanonban és Gázában fokozódó erőszak miatt, és megerősíti az igazságosság, a béke és népek méltósága melletti elkötelezettségét.

Mély aggodalommal tölt el bennünket a nemzetközi jog tartós figyelmen kívül hagyása, amely csak az erőszak és a kollektív büntetés körforgását állandósítja, amint azt a világ különböző konfliktusaiban olyan tragikusan láthatjuk. Elfogadhatatlanok Izrael jelenleg is tartó támadásai, amelyek széles körű pusztítással járnak és tragikus civil áldozatokat jelentenek. Izrael rakétatámadásai és további libanoni akciói, valamint az azokat most követő dél-libanoni offenzívája a nemzetközi jog egyértelmű megsértését jelentik, támadást a libanoni állam szuverenitásával szemben, valamint olyan rendkívüli provokációt, amely még szélesebb körű konfliktussal és még rettenetesebb emberi szenvedéssel fenyeget a térségben.

Emlékeztetünk továbbá a Gáza ellen jelenleg is tartó támadásra, amely egy már így is elviselhetetlen civil áldozatokkal és pusztítással járó árat fizető régió ellen irányul. A Gáza elleni háborúnak azonnal véget kell vetni. A gázai emberek megérdemlik, hogy méltóságban éljenek, hozzáférve az alapvető szükségletekhez és támogatást kapva életük békében történő újjáépítéséhez.

Az erőszak azonnali beszüntetésére szólítunk fel. A békéhez vezető utat a párbeszéd és a tárgyalások jelentik, nem pedig a további vérontás és pusztítás. A nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia Izraelre annak érdekében, hogy véget vessen ezeknek a jogsértéseknek és tiszteletben tartsa az igazságosság, a béke, az emberi méltóság és a jogegyenlőség alapelveit. Minden országnak és vezetőnek, és különösképpen az Amerikai Egyesült Államoknak egyértelműbb szerepet kell vállalnia az igazságos béke megteremtésében a Közel-Keleten azért, hogy elkerülhető legyen egy átfogó regionális háború. Fel kell hagyni a háború és az erőszak kérdéseinek vizsgálatával és a nemzetközi közösség tagjainak vállalniuk kell szerepüket és felelősségüket annak érdekében, hogy ez megtörténhessen, megakadályozva a további pusztítást és még több ártatlan ember halálát.

A jelenlegi válság közepette keresztyén szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki az EVT libanoni tagegyházai és ökumenikus partnerei, valamint a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa felé. Imádkozunk, hogy a palesztinai, izraeli és libanoni emberek erőt találjanak és megtapasztalják Isten állandó jelenlétét ezekben a nehéz és veszélyes időkben.

Prof. Dr. Jerry Pillay, az Egyházak Világtanácsának főtitkára

Az angol nyelvű nyilatkozatot itt tudják elolvasni.