Nyolc vallás a jövőért

2013. március 26-án mutatták be a Vidékfejlesztési Minisztériumban a Zöldellő Egyház című könyvet, melyben Bölcskei Gusztáv püspök interjúja is olvasható.

A környezet védelmével, a fenntartható fejlődéssel foglalkozó Ma & Holnap magazin kiadója jelentette meg a napokban a Zöldellő Egyház című könyvet, melyben nyolc egyház képviselőjével készítettek interjút.

A könyvben beszélgetések olvashatók Bölcskei Gusztáv református püspökkel, Gáncs Péter evangélikus elnök-püspökkel, Beran Ferenc pápai káplánnal, Shubail Mohamed Eisával, a Magyarországi Muszlim Egyház főtitkárával, Sölétormos Jenővel, a Krisna-völgy alapítójával és Ming Lai kínai chanbuddhista apáttal.

A jövő egyik nyitott kérdése, hogy a különböző vallások erkölcsi tanításai és normái vajon az emberek egyesítését segítik elő vagy épp szembenállásukat mélyítik el? – fogalmazza meg a kötet nyitó kérdését a kiadó. „A könyvből az derül ki, hogy a jövő biztató" – mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az eseményen.

kép„Jobb időpontot nem is találhattunk volna, mint ezt, amikor kint tombol a márciusi tél" – utalt a klímaváltozási ártalmakra Gáncs Péter a könyvbemutatón.  A püspök hozzátette, hogy a böjt szempontjából is alkalmas a bemutató időpontja, mert ez az időszak az önmegtartóztatásra, az önkontrollra hívja fel a figyelmet.  „A természet több mint természet, hiszen teremtmények vagyunk egy teremtett világban" – mondta el.

képHozzá hasonlóan Beran Ferenc is kiemelte a teremtett világért érzett felelősség kérdését. A pápai káplán Szent Ferenc Naphimnuszát idézte fel, mely „gyönyörűen fejezi ki a természet, a Nap iránti tiszteletet".

reformatus.hu
Fotó: Sereg Krisztián