Protestáns kampány az emberi jogi világnapra

Az Egyesült Evangélikus Misszió a december 10-i emberi jogi világnap alkalmából indít kampányt a kizsákmányolás ellen.
Sok déli országban a földművesek vagy a bennszülött lakosság az elszenvedője az élelmiszer-világkereskedelem hatásainak. A nagyültetvény-vállalkozások olcsón vásárolnak fel németországi tartományoknak megfelelő nagyságú területeket, a falvaknak iskolákat ígérnek, amelyeket aztán sosem építenek fel, vagy egyszerűen elűzik a szegény helyi lakosságot. Az érintett kormányok vagy helyi hatóságok elfordítják tekintetüket – többjük éppen azért, mert részesednek a multinacionális nagyvállalatok milliárdos nyereségéből.

Ez ellen a kizsákmányolás ellen irányul az Egyesült Evangélikus Misszió (EEM) emberi jogi akciója, amelyet az emberi jogi világnap előtti napon fognak elindítani a Rajnai Evangélikus Egyházzal együtt Düsseldorfban. A Rajnai Egyház elnöke, Nikolaus Schneider szerint az emberi jogok ilyen mértékű lábbal tiprását nem szabad tétlenül szemlélni. Már csak azért sem, mert az ipari országok fogyasztása is hozzájárul ehhez a kizsákmányoláshoz.

Az EEM főtitkára, Dr. Fidon Mwombeki beszámolt a déli államokban uralkodó katasztrofális állapotokról. Az emberek elveszítik szántóföldjeiket, nem tudják, hogyan gondoskodjanak családjuk ellátásáról, nem jutnak tiszta ivóvízhez. Örökölt földjeikről elűzik őket; és talán ezt a legnehezebb, feldolgozni, hogy elveszítik hazájukat.

Ezzel az akcióval az Egyesült Evangélikus Misszió arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a kizsákmányolások következtében alapvető emberi jogok sérülnek. Ezen kívül nemzetközi vállalatokat köteleznének az emberi jogok figyelembe vételére. Befektetések és a földre való spekuláció nem vezethetnek azok elűzéséhez és kisajátításához, akik a legkevésbé tudnak ez ellen védekezni. Az EEM továbbá támogatja tagegyházainak kizsákmányolás ellen irányuló projektjeit. Ennek a támogatásnak keretén belül a Nyugat-pápuai Evangélikus Egyház a falvakban lakókkal megismertette jogaikat és megtanították nekik, hogy a nagyvállalatok ígéretei nem mindig áldásosak. Namíbiában az egyház jövőre földműveseket, nagybirtokosokat és kormányzati szereplőket kíván összehozni, hogy  a földkérdésről tárgyaljanak. A déli államok lakóinak számára az egyházak azok az intézmények, amelyekben a leginkább megbízhatnak, ezért is van az egyházaknak ilyen nagy felelőssége a kérdésben.

Külügyi Iroda
Forrás: Protestantnews