Segítség a pakisztáni árvíz áldozatainak

Kétmillió forinttal támogatja a pakisztáni református testvéreket a Magyarországi Református Egyház. Pakisztánban az elmúlt időszakban rég nem látott méretű árvíz pusztított.

Pakisztáni árvíz 2022 - Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Fotó: Flickr / EU Civil Protection and Humanitarian Aid / Abdul Majeed

Augusztus végén Pakisztán egyharmada víz alá került Sherry Rehman klímaügyi miniszter szerint. Az áradásokban majdnem ezerötszáz ember vesztette életét, és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint nagyjából tízmillió ember veszíthette el az otthonát. Utak, vasutak, mezőgazdasági területek mentek tönkre, veszélybe sodorva rengeteg ember megélhetését. A mezőgazdaság Pakisztán gazdasági termelésének a negyedét jelenti, az áradás nagyságrendileg negyvenmilliárd dollár kárt okozhatott. Becslések szerint nyolcszázezer szarvasmarha veszett oda, emellett a hagyma-, rizs- és kukoricatermés nagyobb része. A kormány nemzeti vészhelyzetet hirdetett. Az áradásokat a hihetetlen mennyiségű csapadék és a gleccserek olvadása okozta. Az országra az utóbbi harminc évben mért átlagos csapadékmennyiség majdnem háromszorosa hullott le júliusban és augusztusban, de a déli Sindh tartományban 466 százalékkal több eső esett, mint ilyenkor szokott.

Ebben a helyzetben kérte augusztus 30-án a magyar reformátusok segítségét Eric Sarwar pakisztáni presbiteriánus lelkész, a Pakisztáni Presbiteriánus Egyház vezetőségi tagja és a Karacsi városában működő Tehillim Egyházzenei és Istentiszteleti Akadémia (Tehillim School of Church Music and Worship) alapító-igazgatója, aki egyházunk régi partnere. Egy humanitárius projekttel a pakisztáni református közösség ötszáz, otthonát vesztett családot kíván élelmiszer-adománnyal segíteni. A Zsinati Elnökségi Tanács a kérést mérlegelve úgy döntött, hogy kétmillió forint rendkívüli segélyt ajánl fel a pakisztáni közösségnek.

A pakisztáni reformátusokhoz egyébként több éve fűzi kapcsolat a Magyarországi Református Egyházat. Egyházunk az elmúlt években rendszeresen támogatta a Segítő kezek nevű kezdeményezést, amely gondoskodott róla, hogy a koronavírus-járvány idején karanténba került családok élelmet, illetve afganisztáni menekültek segítséget kapjanak. 2019-ben az egyházaink közötti testvéri kapcsolat jegyében három fiatal pakisztáni református is részt vett a Csillagpont találkozón, Eric Sarwar pedig 2020 februárjában látogatást is tett Magyarországon.