Száz évesek a koreai presbiteriánusok

A világ egyik legnagyobb presbiteriánus egyháza, a Koreai Presbiteriánus Egyház (PCK) idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A jeles esemény alkalmából a Református Egyházak Világközösségének (REV) főtitkára, Setri Nyomi köszöntötte az egyházi vezetőket szeptemberben Seoulban.
Az egyházat 1884-ben Hwanghae tartományban az első koreai presbiteriánus lelkipásztor alapította. Közgyűlése 1912 óta működik. A PCK által működtetett Seoul Jangsin Egyetem kápolnájában tartott prédikáció alkalmával Nyomi így fogalmazott: „Dicsérjük Istent az elmúlt 100 évért, s még inkább hálásak vagyunk a Koreai Presbiteriánus Egyház Isten iránti elkötelezett szolgálatáért."

A Ghánát képviselő egyházi delegált szintén hálás szavakkal méltatta az évfordulóját ünneplő egyházat a különböző teológiai intézmények, egyetemek és gyülekezetek támogatásáért. Nyomi az egybegyűlt tanulók, egyetemi tanárok felé intézett beszédében kiemelte, hogy annak érdekében, hogy az elkövetkezendő 100 évben szintén megújult elkötelezettséggel szolgálhassanak, fontos feltenni maguknak a kérdést: milyen módon válhat a PCK a szegények és a társadalom perifériájára szorultak támogatójává Koreában és szerte az egész világon.

„Sokakat bebörtönöznek, mert nem szabadok abban az országban, ahol élniük kell – rengeteg család évtizedeken keresztül egymástól elszakítva élt Korea két felén" – fogalmazott a főtitkár. Véleménye szerint az egyháznak feladata, hogy „Isten prófétai szerepét betöltve minden gonoszságot és igazságtalanságot leleplezzen."

A másik Koreai Presbiteriánus Egyház (PROK) zsinatának ülésén, melyet szintén szeptemberben tartottak Seoulban, a REV főtitkára  nagyra értékelte a koreai egyházak számos területen, főként a világbéke iránti küzdelemben betöltött prófétai szerepét. „Imádkozunk, hogy a PROK zsinati ülése olyan döntéseket eredményezzen, melyek tükrözik egyházuk készségét és felkészültségét a béke és igazságosság előmozdítása érdekében."

Forrás: http://www.wcrc.ch
Fordította: Szádvári Lilla