Tajvani élményekből lelkészi elhatározás

Magyar református egyetemista is részt vett az I Love Taiwan Mission ökumenikus keresztyén szervezet nemzetközi ifjúsági találkozóján. Herman Fannit, aki a tajvani élmények hatására ősszel a teológiai tanulmányait is elkezdi Budapesten, szigetországi élményeiről kérdeztük.

tajvan_herman_fanni_3

Fotó: Herman Fanni

Személyiségfejlődés, az istenkapcsolat épülése, nemzetközi barátságok születése, az itthoni viszonyok átértékelése. Herman Fanni elsősorban ezeket emelte ki kéthetes tajvani tartózkodásának meghatározó tapasztalataiként. Még az év elején hívta fel a figyelmét gyülekezeti lelkésze a programra, a Zsinati Ifjúsági Irodánál leadott jelentkezése pedig sikeresnek bizonyult. Így tagja lehetett annak a mindössze ötvenfős, többnyire Ázsiából érkező diákcsoportnak, amely részt vehetett at I Love Taiwan Mission ökumenikus keresztyén szervezet nemzetközi ifjúsági találkozóján.

A fiatalok a helyi gyülekezeteknél szervezett táborokban együtt énekeltek, játszottak, bibliai történeteket adtak elő, bemutatták saját kultúrájukat. Mivel a házigazdák közül csak páran tudtak angolul, a csoportbeszélgetések során adódtak problémák, de a kézzel-lábbal folytatott kommunikáció sem tántorította el a feleket egymás megismerésétől. A tábornak tudományos jellege is volt, játékos, fizikai kísérletekkel szólították meg a gyülekezetbe még nem tartozókat.

A főváros mellett olyan településekre is eljutottak a résztvevők, ahol főleg a szigetországban ma már kisebbségben lévő őslakosok élnek. A köztársaságban 14 törzset ismernek el hivatalosan bennszülött közösségnek, az ausztonéz nyelvcsaládból származó etnikum Kr. e. 3000-től származtatja magát a szigeten.

Ezek a kulturálisan elkülönülő, saját nyelvvel, erős vallási háttérrel rendelkező falvak az ország hegyvidéki, gyönyörű, természetközeli területein helyezkednek el. Ez a keresztyén közeg európai szemmel szokatlanul kollektív jellegű – tudjuk meg Fannitól, aki a személyes idő, személyes tér hiányát, valamint az egyéni hit megélésének háttérbe szorulását is megtapasztalta a nagyszerű közösségi megélések mellett. A legnagyobb kihívást a társasági-társadalmi viszonyokhoz való alkalmazkodás jelentette számára az élménydús hetekben.

tajvan_herman_fanni_4

Fotó: Herman Fanni

A taoizmus és a buddhizmus mellett a keresztyénség is jelentős Tajvanon, több mint ezer protestáns, presbiteriánus gyülekezet van jelen a szigetországban. A megoszlásuk hasonló, mint Európában: a nagyvárosokban kevésbé foglalkoznak a vallás kérdésével, míg vidéken kiugróan magasabb a keresztyének száma, az őslakosok között akár a nyolcvan százalékot is elérheti az arányuk.

– Ami még érdekes volt, hogy Tajvanon is jelentős a háborús fenyegetettség. Tudtam, hogy olyan helyre megyek, ahol bármikor kitörhet a háború, de ennek tudatában is békesség volt bennem. El tudtam oda jutni, hogy Isten kezében vagyok, ő pedig megtart, legyenek bármilyenek a körülmények – mondta Fanni, aki nemrég végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ősszel pedig az utazás élményeitől is inspirálva Budapesten kezdi el a teológiát, lelkész szakon.