Tajvani presbiteriánusok a demokráciáért

A Tajvani Presbiteriánus Egyház felemelte hangját az országban zajló békés tüntetések elleni állami erőszak miatt. Vezetői imádságra hívnak az utcán tüntető diákokért és aktivistákért, illetve az igazságosság és a béke érvényesülésért hazájukban.

A napokban zajlik Tajvanon a „318 Diák Mozgalmának" nevezett tüntetés, melynek kiváltó oka a kormányzat által nemrégiben Kínával aláírt szolgáltatási és kereskedelemi megállapodás. Ez a polgárság erős ellenérzését váltotta ki, hiszen veszélyeztetve érzik országuk függetlenségét és szuverenitását. Sérelmezik, hogy a megállapodás nem demoktatikus úton, vita nélkül ment át a törvényhozáson.

A Tajvani Presbiteriánus Egyház (PCT) támogatja a tajvani diákok erőszakmentes lépéseit, akik lelkiismeretük szerint elfoglalták a Törvényhozó Yuan-t 2014. március 18. estéjén. A motivációjuk az volt, hogy kinyilvánítsák Tajvan iránt érzett szeretetüket és megvédjék Tajvan demokráciáját a kormány átláthatatlan politikájával szemben, melyet Tajvanon szimbolikusan „Fekete Doboz"-ként emlegetnek.


Ugyanakkor a Tajvani Presbiteriánus Egyház támogatja a szigetország azon diák- és civil szervezeteit, illetve politikai pártjait, akik szintén csatlakoztak az elhúzódó küzdelemhez. Ezek a kezdeményezések hatalmas lehetőséget teremtettek Tajvan demokratizálódására, kiemelve a közügyekkel kapcsolatos aggodalmakat és megakadályozva, hogy a gazdaságot és a kereskedelmet használják Tajvan függetlenségének és szuverenitásának veszélyeztetésére. 

 

Állásfoglalás a tajvani diákok Kínával kötött kereskedelmi megállapodás elleni demonstrációjával kapcsolatban (részlet)

A Tajvani Presbiteriánus Egyház március 22-én kiadott felhívásában támogatását fejezi ki a békés tiltakozás mellett, ugyanakkor a tiltakozók ellen kivezényelt rendőri erők fellépése súlyosaggodalommal tölti el a tajvani presbiteriánusokat. A közlemény nehezményezi, hogy a művelet alatt a rohamrendőrség túlzott erőt és erőszakot alkalmazott a fegyvertelen diákokkal, protestálókkal és aktivistákkal szemben. A tiltakozók fejét állítólag pajzzsal és gumibottal ütötték és erőszakkal elvonszolták őket.

A PCT újabb, március 24-i közleménye szerint a tajvani politikai vezetésnek „teljes felelősséget kellene vállalniuk a rendőrség cselekedeteiért azon az éjszakán. Figyelmen kívül hagyva a nép hangját és a kínai diktatúra modelljét utánozva, brutálisan cselekedtek az ülősztrájkoló tiltakozókkal szemben azért, hogy megfélemlítsék a diákmozgalom résztvevőit és a nyilvánosságot. A módszer, ahogyan kezelték a diákmozgalmat megszegte a demokratikus elveket és az emberi jogokat, ami elidegenítette a kormányt az emberektől."

Az egyház nyilvános bocsánatkérést és a Kínával kötött megállapodás visszavonását követeli a kormánytól, valamint a demokratikus rendszer megerősítését. Imádságra hívnak az utcán tüntető diákokért és aktivistákért, illetve az igazságosság és a béke érvényesülésért.

Forrás: Külügyi Iroda

Fordította: Gyarmati Tímea