Tengerentúli imapartnerség

Április végén az amerikai Ferry Memorial Református Gyülekezet 14 fős csoportja érkezett Magyarországra. Közel két hetes utazásuk során meglátogatták az MRE missziói kezdeményezéseit, és felkeresték a testvérgyülekezeteiket Sellyén és Makádon.

Hosszú évek óta ápol az MRE testvéregyházi kapcsolatokat az Amerikai Református Egyházzal (RCA). A két egyház együttműködés egyik területe a gyülekezetek közvetlen összekapcsolása által megvalósuló imapartnerség. 2008-ban került sor kapcsolatfelvételre a Michigan állambeli Ferry Memorial Református Gyülekezet vezetője, Dick Klaver és a makádi valamint sellyei gyülekezetek között. A lelkipásztorok rendszeres e-mail váltások során osztják meg egymással gyülekezetük imatémáit, így erősítve az egymástól több ezer kilométerre élő reformátusok lelki közösségét.

Április végén a Ferry Memorial Református Gyülekezet 14 fős csoportja látogatott Magyarországra Dick Klaver vezetésével, hogy megismerjék az MRE társadalmi jelenlétét, missziós kezdeményezéseit. A közel két hetes magyarországi látogatás során amerikai testvéreink megismerkedtek a Budapesti Menekültmisszió munkájával, a Váci utcai Központ által a hazájukat elhagyni kényszerülők számára biztosított programokkal. A fővárosi programok részeként a csoport tagjai előadást hallgattak meg a VIII. kerületi cigánymisszióról a Salétrom utcai gyülekezetben, majd Bacskai Bálint és Lakó István helyi lelkészek vezetésével megtekintették a józsefvárosi Tanoda programot. Emellett megismerkedtek a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon munkájával, valamint a Szigetszentmiklós- Újvárosi Református Gyülekezettel, ahol Harmathy Andrással beszélgettek a gyülekezet történetéről és annak missziói látásáról.

képA vidéki látogatások állomásai között szerepelt Göncruszka és Vilmány. A Ferry Memorial Gyülekezet tagjai kötetlen beszélgetés keretében tehették felé kérdéseiket Barnóczki Anita egyházkerületi cigánymissziós koordinátornak és Sohajda Levente helyi lelkipásztornak. Tokajban Kis Gergely Márton vezetésével ismerkedhettek meg a vidék reformátusságának történetével és tekintették meg a város nevezetességeit. Debrecenben pedig az egyetemi gyülekezet lelkészei fogadták őket, ahol közelebbről is megismerkedhettek az MRE-RCA partnerkapcsolat legújabb projektjével. Arany Barbara és Püski Dániel egyetemi lelkészek meséltek a jelenlévőknek a hamarosan induló új gyülekezetekről. Az Amerikai Református Egyház támogatásának köszönhetően ugyanis idén szeptembertől a Debreceni Egyetem campusain két új gyülekezet elindítására kerül sor.

A tengerentúli reformátusok utazásának fő célja, a 2008 óta működő partnergyülekezetek meglátogatása volt. A közös istentisztelet, a gyülekezeti tagok személyes találkozása lehetőséget adott a kapcsolatok megerősítésére. A sellyei és a makádi gyülekezetben is eltöltött egy-egy vasárnapot a csoport. „Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok, és mindenkor minden könyörgésemben örömmel imádkozom mindnyájatokért, mert közösséget vállaltatok velem az evangélium hirdetésében az első naptól fogva mind a mai napig." /Filippi 1:3-6/ Ezzel az igével köszöntötte Dick Klaver, a Ferry Memorial Református Gyülekezet lelkésze testvérgyülekezeteit.

Sellyén Lovadi István lelkipásztor fogadta a csoportot, Makádon pedig Halassy Ferenc látta vendégül amerikai testvéreit. Mindkét gyülekezettel 2008-ban kezdődött a kapcsolatok. Akkor még Nagy Zoltán Csaba szolgált Sellyén a makádi gyülekezetben pedig Lakatos Enikő. Azóta mindketten már másik gyülekezetben végzik szolgálatukat, de a személyes kapcsolat az amerikai lelkésszel továbbra is fennmaradt. Így a csoport magyarországi utazása négy gyülekezet látogatását tette indokolttá; találkozni testvérgyülekezeteikkel és annak új lelkészeivel, valamint a régi lelkészbarátok új gyülekezeteivel.

képA Pécs-Kertvárosi Református Gyülekezetnek köszönhetően megtapasztalhatták amerikai testéveink az igazi magyar vendégszeretetet, ugyanis a csoport tagjai három napon át a gyülekezet tagjainál vendégeskedtek. Nagy Zoltán Csaba szervezésében számos Pécsi és Pécs környéki látogatásra is sok kerülhetett. Hasonló meleg szeretettel fogadta őket Lakatos Enikő gyülekezete, a Budai Szilágyi Dezső téri Gyülekezet. A főváros legrégebbi református templomának látogatását egy közös ebéd zárta, mely során a gyülekezeti munka részleteibe avatták be érdeklődő vendégeiket. A Magyarországon töltött 12 nap találkozásai erősítették a többéves imakapcsolatokat és új kapcsolatok indítására ösztönözték a régi imapárok új gyülekezeteit.

Az Imapartnerség szíve a heti imádkozás egymásért. Minden héten a lelkészek emailt küldenek egymásnak, amiben többek között megosztják a személyes történeteiket, észrevételeiket vagy kérdéseiket, valamint egy imádságot. Egyet a lelkészért, egyet a gyülekezetért, és egyet a gyülekezet egy konkrét tagjáért, ügyéért.

Az Amerikai Református Egyház más gyülekezetei is szeretnének partnerkapcsolatot ápolni magyarországi református testvérekkel, így szeretettel várjuk azoknak a gyülekezeteknek a jelentkezését, akiket érdekel a lehetőség. A gyülekezeti partnerséggel kapcsolatos legfontosabb információk a kapcsolódó letöltések között érhetők el.

Külügyi Iroda
Fotó: RCA