Új világnap az emberi testvériség tiszteletére

Egyházi és vallási vezetők kezdeményezésére az ENSZ közgyűlése egyhangú döntésével február 4-ét 2021-től az emberi testvériség nemzetközi napjává nyilvánította. A kezdeményezés a keresztyén-muszlim Emberi Testvériségért Főbizottságtól indult, amelynek Ioan Sauca, az Egyházak Világtanácsának főtitkára is tagja.

PhotoByAlbinHillert_20180311_AH2_2808.jpg

Fotó: Albin Hiller/WCC

A Bizottság tagjai tavaly decemberben New Yorkban adták át a javaslatot tartalmazó levelet António Gutierrez ENSZ-főtitkárnak, amelyben a Szentszék, az EVT és az Al-Azhar Egyetem képviselői február 4-ét javasolták a testvériség világnapjának. Mivel a vallásközi szervezet nem terjeszthet elő hivatalos javaslatot az ENSZ közgyűlésének, tagországként az Egyesült Arab Emírségek karolta fel a kezdeményezést és szervezte meg a hivatalos előterjesztéshez szükséges tagországi támogatást.

A határozatot végül 34 ország terjesztette elő a közgyűlésen társszerzőként, köztük Bahrain, Egyiptom és Szaudi Arábia. A világjárvány idején is növekvő vallási gyűlöletre választ adó határozatot az Európai Unió valamennyi tagországa és az Amerikai Egyesült Államok is támogatta.

Az Emberi Testvériségért Főbizottságot 2019 augusztusában hozták létre, néhány hónappal a 2019. február 4-i Abu Dhabiban tartott történelmi találkozó után, amikor Ferenc pápa és Ahmed al-Tajjeb, a kairói Al-Azhar egyetem főimámja aláírta az Egyesült Arab Emírségekben azt a dokumentumot, amely „az emberi testvériségről szól a világ békéje és a közös együttélés érdekében”. A Főbizottságot „a világ jelentős vallási vezetői, tudósok és a kultúra képviselői alkotják, akik a keresztény, a muzulmán és a zsidó világhoz tartoznak, és arra kötelezik magukat, hogy előmozdítsák a béke és a kölcsönös tisztelet eszméit”.

forhumanfraternity.org

Az ENSZ határozat, amely a vallás- és kultúraközi párbeszéd támogatására kéri a tagállamokat, a dátum kijelölése kapcsán utal a február 4-i találkozóra és a történelmi dokumentum aláírására, a keresztyén-muszlim kapcsolatok jelentős eseményeként.

A Főbizottság tagjai között az EVT főtitkára, öt muszlim, két katolikus és egy zsidó képviselő mellett az UNESCO korábbi főtitkára is helyet kapott.

Forrás:

www.oikoumene.org