Védőbeszéd a társadalmilag elkötelezett filmek mellett

Idén is díjaz az Ökumenikus zsűri a 64. Berlinale filmfesztiválon. A zsűri tagjai az idők fontos tanúinak tartják a kiemelt filmeket.

Február 10-én, a Berlini filmfesztivál alkalmából tartott idei ökumenikus fogadáson a vendégelőadó és rendező, Philipp Gröning ( „A nagy csend", „A rendőr felesége") azt kívánja előmozdítani, hogy a film újra a társadalmi párbeszéd része legyen. Olyan mozit szeretne, amely merészen és elkötelezetten vet fel témákat, kihívások elé állítja a nézőt és új nézőpontokat is közvetít. A Németországi Protestáns Egyház tanácsának kulturális megbízottja (EKD), Petra Bahr egyházi főtanácsos és a német püspökkari konferencia publicisztikai bizottságának elnöke (DBK), Gebhard Fürst püspök számos vendéget üdvözölt a fogadáson a filmszakmából, a politikából és a kultúrából.

Az EKD kulturális megbízottja rámutatott a filmörökség megóvásának kultúrpolitikai feladatára. „A filmek hozzátartoznak a társadalom kulturális kép-emlékezetéhez. Emlékeztetés arra, hogy kik voltunk és kikké akartunk válni. Az idők fontos tanúi. A jelenlegi digitalizációnak nem szabadna kulturális demenciához vezetnie, sokkal inkább jól rendben tartott filmraktárakra lenne szükség a mozgóképek számára. A filmeknek meg kell maradniuk, miután a mozikból eltűntek".

Fürst püspök a köszöntőjében arra utalt, hogy ebben az évben egy különös évforduló ünneplésére is sor kerül. 60 évvel ezelőtt fordult elő először a Berlinálén, hogy egy katolikus zsűri ítélt oda díjat. 1963-ban állított fel zsűrit a protestáns filmszakma, 1992-től kezdve pedig ökumenikus zsűriben képviselteti magát. A publicisztikai bizottság elnöke Ken Loach rendezőt a társadalmilag elkötelezett mozi képviselőjeként méltatta: „Filmjeit az egyszerű élet hiteles képei és a kisemberek életével való együttérzés teszik élővé."

Így nem lenne véletlen, ha idén a fesztivál az angol mozi régi mesterét jutalmazná az Arany Medve díjjal. Már hosszú idők óta élvezi Loach az egyházi filmszakma legnagyobb megbecsülését. Nincs más rendező, aki nála gyakrabban vagy többször lett volna egyházi díjjal kitüntetve a Berlinalén, mondta Fürst püspök.

A fogadáson az idei év ökumenikus zsűrijét is bemutatták. Az elnökséget a brémai lelkész Dirk von Jutrczenka vette át. Tagok még: Karel Deburchgave (Belgium), Gabriella Lettini (Egyesült Államok), Thomas Schüpbach (Svájc), Christoph Strack (Németország), és Antonio Urrata (Olaszország). A zsűri február 15-én hirdet eredményt.

A díjakat három szekcióból választják ki: az első szekció győztes filmje a nemzetközi filmek kategóriából kerül ki, a második, 2500 euróra taksált díjat a „Panoráma"-program címszóval ellátott kategóriából választják, a harmadik díj a fiatal filmesek nemzetközi fórumának programjából kerül ki.

Külügyi Iroda
Fordította: Jónás Balázs
Forrás: Protestantnews.eu