Visszaélés a Bibliával

Német református egyházvezetők kritikát fogalmaztak meg az amerikai helyzet kapcsán

Az Egyesült Államok elnöke Bibliával a kezében fényképezkedett a Fehér Ház szomszédságában található St. John episzkopális (anglikán) templom előtt. Erre reagáltak német egyházvezetők, akik egyben az amerikai egyházakkal való szolidarításukat is megerősítették.

„A Biblia sziklaként hullik majd az elnök lába elé” – fogalmazott karcosan a református egyház elnöke, Martin Heimbucher. „Amerikában a rasszizmus, rendőri erőszak és egyenlőtlenség ellen tiltakoznak. Ahelyett, hogy az elnök országa alapértékeit képviselné és békére szólítana fel, inkább olajat önt a tűzre. Fellépése súlyos visszaélés volt a Bibliával.”

heimbucher.jpg

Forrás: evangelisch.de

Azzal a Szentírással, amelynek szívében a Krisztusban való megbékélés üzenete áll. „Trump viszont nyilvánvalóan egy istent ismer csupán, tudniillik önmagát … Remélem, hogy végre az amerikai evangelikál közösség is belátja: ő nem lehet tovább az elnökük” – fogalmazott félreérthetetlen egyértelműséggel Heimbucher.

Manfred Rekowski, a Rajnai Egyház lelkészi elnöke sem rejtette véka alá kritikáját. „Legfőbb vágyam, hogy a Bibliát Amerikában is mind többen ’magasba emeljék’ és tiszteljék. Ám a Szentírást akkor képviseljük igazán, ha egymást kölcsönösen tiszteljük, készek vagyunk egymással őszintén párbeszédbe elegyedni, és azokat, akik mások, mint mi, elfogadni.” Testvéregyházunk elnöke emlékeztetett arra, hogy az evangélium embertársaink elidegeníthetetlen méltóságának elfogadására indít, amely egyenértékű saját méltóságunkkal. Az ezt megtagadó „rasszizmus bűn” – fogalmazott Rekowski.

EKiR Synode 2019 Präsesbericht 01.jpg

Forrás: ekir.de

A Németországi Református Szövetség (RBD) közleménye egyben a békésen demonstráló tömegek melletti egyházi kiállásra is utalt, amit a legtöbb amerikai keresztyén közösség egyértelművé tett az elmúlt napokban. Amerikai tagegyházainak nyilatkozatokban megfogalmazott hitbeli álláspontját a Református Egyházak Világközössége is megerősítette és a rasszizmust evangéliumellenesnek minősítette.

Az RBD szolidaritásáról biztosította amerikai testvéregyházait és egyetértve idézte a demonstrációban érintett Episzkopális Egyház püspöknőjének szavait: „Az elnök éppen a Bibliát, a zsidó-keresztyén hagyomány legszentebb iratát használta fel egy olyan üzenet közvetítésére, amelyik ellentmond Jézus tanításának és szemben áll mindazzal, amit egyházaink képviselnek” – fogalmazott Mariann Edgar Budde.