„A könyvtár bizonnyal a legjobb egyetem”

Visszaköltöztek a Ráday-könyvtár páratlan könyvritkaságai a megújult Ráday Házba. A teljes állomány átszállítása időigényes, így az intézmény látogatása egyelőre korlátozottan lehetséges. A reformáció hónapja és az Országos Könyvtári Napok alkalmából beszélgettünk Kovácsné Pázmándi Ágnes könyvtárossal, református lelkipásztorral.

A rendkívül gazdag, egyedi kiadványokkal büszkélkedő Ráday-könyvtár költözéséről Kovácsné Pázmándi Ágnes elmondta, hogy a megújult otthonba az épület régi szárnyában lévő törzsállományt és a régi magyar könyvtárat – szakmai berkekben RMK – szállították vissza. Emellett az olvasóterem anyaga, valamint a folyóiratok egy része is már a régi-új helyen található. Mivel az összes könyv még nem érkezett meg, és az infrastruktúra is lassan áll helyre, az intézmény csak részben fogadóképes. Az olvasószolgálat egyelőre nem üzemel, de Ágnes megnyugtatónak tartja, hogy újra otthon, egymás között lehetnek, hiszen mostanáig a munkatársai is szétszóródva dolgoztak a könyvek mellett. A könyvtárat és az olvasótermet a Ráday Ház felújítása idejére a Magyar Tudományos Akadémia könyvtára fogadta be, valamint a törökbálinti raktárban tárolják az állomány nagy részét. Ágnes kitért arra, hogy a Ráday-könyvtár egyéni és csoportos látogatása előzetes egyeztetéssel már lehetséges, de reményeik szerint januártól újra fogadhatják olvasóikat a régi, megszokott módon.

Kovácsné Pázmáni Ágnes - (f. Hirling Bálint).jpg

„Megnyugvás, hogy újra otthon, egymás között lehetünk"

Fotó: Hirling Bálint

A Ráday utca 28. szám alatti épületben körülbelül húsz-huszonötezer kötet található. A ritkaságokat is tartalmazó műemlék könyvtárban nagyjából tizenötezer kötet található, az RMK-ban néhány ezer, és az olvasóteremben is számos kiadvány érhető el. – Az elmúlt hetek a költözésről szóltak, jelenleg az olvasótermet rendezzük. Továbbá a humanizmusról és a reformációról szóló sorozatok: az Osiris Könyvkiadó tankönyvei és a Károli-könyvek biztonsági célból szükséges kódolását végezzük – fűzte hozzá a szakember.

ráday könyvtár 2. (f. Hirling Bálint).jpg

Ráday Pál imádságos kiskönyve

Fotó: Hirling Bálint

Személyes kedvenceiről is kérdeztem Ágnest, akit megfogalmazása szerint lenyűgöz Ráday Pál – II. Rákóczi Ferenc kancellárja, diplomatája – bölcsessége, akit istenhite a mindennapokban is a Teremtő felé irányított. A könyvtár állományába tartozik egy imádságos kiskönyve, amelybe saját maga írta az imákat, és jegyességi ajándékul szánta Kajali Klárának. Ebből az 1710-es kiadványból a Meghódol lelkem teneked, nagy Felség kezdetű imádság áll közel Ágnes szívéhez. Úgy véli: hitelessége és aktualitása miatt nem véletlenül állnak ezek a sorok ma is az énekeskönyvünkben (a régiben a 251., az újban a 223. ének). Szintén a Ráday-könyvtár páratlan kincsei között szerepel többek között a Vizsolyi Biblia (1590) és Rákóczi György bibliája is. (1608).

A könyvtár állománya univerzális, mindenki talál magának olvasnivalót. Növénytan, csillagászat, különböző korú térképek, útleírások, ritka numizmatikai kötetek, régi árverési katalógusok is találhatók a gyűjteményben. A Ráday-könyvtár enciklopédikus gyűjtemény, érkeznek kutatási céllal teológusok, történészek, bölcsészek, természettudósok, doktoranduszhallgatók. Gazdag tárháza az intézmény a kegyességi irodalomnak is: az imádságos és énekeskönyvek egyaránt az intézmény gyűjtőkörébe tartoznak. Az épületben rendkívüli magyar-, történelem- és hittanórákat is tartanak. Fogadnak diákokból és felnőttekből álló, vagy éppen gyülekezeti csoportokat is.

ráday könyvtár 3. (f. Hirling Bálint).jpg

Olvasóterem a Ráday-könyvtárban

Fotó: Hirling Bálint

Gazdag bibliagyűjtemény érhető el a különböző korosztályok számára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK) is – erről már Dienes Éva a Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője számolt be. A legkisebbek képeskönyvekből, lapozókon keresztül ismerkedhetnek meg a bibliai történetekkel. A nagyobbak és a felnőttek számára a Szentírás különböző illusztrációkkal és több fordításban is elérhető.

Hagyományosan október első hetében rendezik meg az Országos Könyvtári Napokat, amelynek keretében idén ünneplik a megyei könyvtárak fennállásának 70. évfordulóját. Az FSZEK mellett a hazai könyvtárak többségében színes programokkal, ingyenes beiratkozási lehetőséggel kedveskednek a látogatóknak. Október 9-én, az úgynevezett könyves vasárnapon több bibliotéka rendkívüli nyitvatartással várja az érdeklődőket, amely egyben a „megbocsájtás napja” is. Ezen a napon díjfizetés nélkül vissza lehet vinni a késedelmes könyveket, dokumentumokat. A könyvtári napok lehetőséget biztosítanak arra, hogy az olvasók felfedezhessék az intézmények sokrétű szolgáltatásait, gyűjteményeinek rejtett kincseit.