A sport mint közösségteremtő erő

A nemrégiben megalapított egyetemi sportklubról (KRE SC), illetve a sportos egyetem koncepciójáról beszélt lapunknak a világ- és Európa-bajnok öttusázó Sárfalvi Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem Sportirodájának igazgatója. Szó esett még a hamarosan sorra kerülő sportnapról, valamint a lehetőségekről, amelyeket az intézmény kínál a Károli közösségének a testmozgás terén.

kre_sortnap_sárfalvi_péter_jobb_KRE_oldala

Sárfalvi Péter az egyetem 2022-es sportnapján (a kép jobb oldalán)

Fotó: KRE

Mi vezette önöket arra, hogy létrehozzák a Károli Gáspár Református Egyetem Sport Clubját (KRE SC)?

Tavaly augusztusig csak egy kicsi sportiroda működött az egyetemen, ekkor kerültem a képbe, ugyanis Trócsányi László rektor úr felkérésére elvállaltam ennek irányítását. A vezetőség ötlete volt, hogy tegyünk egy nagyobb lépést az egyetemi sport területén. Tovább szerették volna építeni a Károli közösségét, amelyre szerintük, illetve szerintem is, a sport az egyik legalkalmasabb eszköz. Fontos hangsúlyozni, hogy ehhez a közösséghez nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók és minden itt dolgozó ember hozzátartozik. Azért vállaltam el ezt a feladatot, mert a sport szerepét illetően rektor úrral hasonlóan gondolkodunk. Hála Istennek, a tervek mögött források is vannak, így lehet akár nagyban is gondolkodni. Folyamatos sportolási lehetőséget akarunk biztosítani az egyetemen, a kötelező testnevelés mellett számos fizikai aktivitási lehetőség formájában. Ennek a csúcsaként alapítottuk meg a sportegyesületet, ami nem feltétlenül csak az élsportolókat érinti, mert egy szabadidősportos szakosztályt is indítottunk, bár kétségtelenül elsősorban a versenysport felé nyitott ezzel a lépéssel az intézmény.

Milyen jellegű mozgásformák közül választhatnak az egyetemi polgárok?

A négy sikersportágunk, amelyeket a legmagasabb szinten űznek nálunk, a kézilabda, a röplabda, a strandkézilabda és a strandröplabda. A röplabdára kifejezetten büszkék vagyunk, hiszen szeptembertől az NB II.-ben szerepel majd a csapatunk. Emellett létrehoztuk az imént említett szabadidő-szakosztályt is, amelynek keretein belül gyakorlatilag bármilyen mozgásformának teret tudunk biztosítani, ha jelentős igény mutatkozik rá. A diákok között a futball, a floorball, a vízilabda, a sárkányhajó és a sakk is kifejezetten népszerű, de folyamatosan bővülnek a lehetőségek. Emellett az e-sportokra is komoly igény mutatkozik, amelyet igyekszünk ugyancsak kiszolgálni, de ezt a tevékenységet is próbáljuk testmozgással ötvözni az egészséges életmód jegyében. Az infrastrukturális háttér még felépülőben van, minden kihelyezett karon van egy-egy edzőterem, illetve bérleményekkel is rendelkezünk. A távlati céljaink között szerepel egy saját központ kialakítása is.

károli_sportnap_2022_KRE_oldala

Az egyetem 2022-es sportnapja

Fotó: KRE

Hamarosan sportnapot rendeznek az egyetemen. Miben lesz ez más, mint az eddigi hasonló rendezvényeik?

Sportnap eddig is létezett, bár a járvány idején kissé elhalt. Amióta itt dolgozom, egy ilyen rendezvényt tartottunk tavaly októberben. Az idei azért lesz különleges, mert a legutóbbinál is nagyobb léptékűnek ígérkezik, bemutatkoznak a sportegyesület szakosztályai, és rengeteg, eddig még nem ismert mozgásformával is megbarátkozhatnak a résztvevők. Különböző kihívásokat is teljesíthetnek majd az érdeklődők, amelyek nem feltétlenül a sportról szólnak majd, így inkább nevezném a rendezvényt egy sportos dzsemborinak, ahová minden egyetemi polgárt várunk, szeretnénk mindenkit bevonni a mozgás világába. Emellett fontos, hogy a különböző karok diákjai és oktatói számára is találkozási pontot hozunk létre. A közösségteremtés a fő célunk, illetve az, hogy minél több károlist rábírjunk a sportolásra, esetleg le is igazoljuk néhányukat. Az egyetemi évek alatt nagyon sokan hagynak fel a rendszeres testmozgással, a sporttal. Ezen is szeretnénk változtatni. Nem utolsósorban pedig a református gimnáziumok tizenegyedikes-tizenkettedikes diákjait is szívesen látjuk a Margitszigeti Atlétikai Centrumban megrendezett sportnapon. A tanulók betekintést nyerhetnek az egyetemi életbe, megismerhetik a karokat. A sporton keresztül népszerűsítjük a Károlit, illetve kapcsolatot teremtünk a református oktatás különböző szintjei között.

Mit tud kínálni a KRE a sportolás terén, amiért egy középiskolában aktívan sportoló diák ezt az egyetemet választaná?

A vezetőségünk, beleértve a dékánokat és a rektort is, támogatja, hogy sportos egyetem legyen a Károli. Ez abban is megnyilvánul, ha valaki a profi sport mellett minőségi oktatásban szeretne részesülni, akkor az intézmény igyekszik mindenben a segítségére lenni, legyen szó akár óraütközésekről, pótlásról vagy a tanrendre vonatkozó kérelmekről. Senkinek sem kell választania az oktatás és a sport között.

KRE_sportnap_2022_KRE_oldala

Az egyetem sportnapja 2022 októberében

Fotó: KRE

A sportnap mellett milyen egyéb eseményekre számíthatnak a károlisok a tanév során?

Minden hónapban készülünk valamilyen programmal, és itt nemcsak a klasszikus sporteseményekre gondolok, mint például egy focibajnokságra, hanem akár a kocsmasportokra is, mint a darts vagy a csocsó. Folyamatosan ötletelünk, és igyekszünk egész évben sportolási lehetőséget kínálni, hogy ne egy sportnapból álljon csupán, amit nyújtani tudunk.