A vallásfogalmak sokfélesége

Konferenciát rendeznek a Károlin 2011. november 11-én és 12-én, a Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként. A szervezők minden érdeklődőt várnak.

 

képAz előadások három nagyobb téma köré csoportosíthatók: az egyes szaktudományokban alkalmazott vallásfogalmak; valamely vallás, egyház vagy hitéleti irányzat (ön)definíciója; egyes kiemelkedő gondolkozók által megalkotott vallásfogalmak. >> Letölthető a konferencia programja

A szervezők szándéka az volt, hogy a két vallástudományi profilú tanszék közötti együttműködés megindításán és a két egyetem szellemi kapacitásának mozgósításán túl a legkülönbözőbb hazai tudományos műhelyek képviselőit vonja be a diszkusszióba. Az előadók a Szegedi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni, a Miskolci és a Pannon Egyetem, valamint a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola oktatói, PhD hallgatói közül kerülnek ki. Díszelőadóként Hartmut Zinsert, a berlini Freie Universität Vallástudományi Tanszékének tanszékvezető professzorát, a diszciplína nemzetközileg nagyra becsült képviselőjét köszönthetik.

„A rendezvény a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói, különösen a bölcsészek és teológusok között tovább erősíti és mélyíti a vallástudomány iránti érdeklődést. A konferencia távlati tudományos célja, hogy egy konkrét téma körüljárásán és megvitatásán keresztül, ha szerény mértékben is, de hozzájáruljon annak kikísérletezéséhez, létezhet-e egységes tematikájú és módszertanú vallástudomány, vagy inkább több, egymással dialógusban lévő diszciplína eleven hálózatáról kell beszélnünk” – áll a szervezők sajtóközleményében.

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Szabadbölcsészet Tanszéke és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Vallástudományi Tanszéke által közösen szervezett konferencia helyszíne a KRE BTK Díszterme (Budapest, Reviczky u. 4.).