A zene mindenkié!

Évek óta végez kiemelkedő szakmai munkát Pap Tamás, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának karnagya. Nevéhez fűződik a kórus vezetése mellett a kántorképzés és az egyéniénekes-felkészítés is az intézményben. Az ének- zenetanár teljesítménye elismeréseként legutóbb a Köbüki tehetséggondozó tanári ösztöndíját nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium pályázatán.

Számos díjat szerzett az elmúlt években a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumának Vegyes Kara, Pap Tamás vezetésével. A sok elismerés ellenére Pap Tamás szerint nem ez a lényeg. – Mi nem koncertkórus vagyunk, hanem egy szolgálattevő kórus. Havi szinten járunk a baranyai gyülekezetekbe énekelni. A szolgálatainknak nem titkolt célja az is, hogy „sereget” gyűjtsünk magunknak: hívogassuk a gimnázium előtt álló fiatalokat az intézményünkbe – mondta a karvezető. Kiemeli, hogy mindig nagy örömmel fogadják őket: szolgálatuk színt visz egy-egy kisebb baranyai gyülekezet életébe. – Legyen a zene mindenkié – fogalmazza meg a kórus egyik legfontosabb missziós célját a karvezető, aki maga is a pécsi refiben végzett. – A kórus egy új családot ad. A diákjaim ugyanezt szokták megfogalmazni a közösségünkről – mondja Pap Tamás, aki nemcsak a szakmai képzésre fordít nagy figyelmet, hanem a közösségépítésre is. – Ez legalább olyan fontos – emeli ki.

Refi vegyeskar F. Pécsi Református Kollégium

Fotó: Pécsi Református Kollégium

A hét végén tartja kórustáborát az intézmény vegyes kara, december 1–3-ig. Az évente kétszer megrendezett, egész hétvégés alkalmakon a gimnáziumból már elballagott kórustagok is gyakran részt vesznek. – Ez mindig nagyon különleges számunkra, ilyenkor csak miénk a gimnázium. Nagyon bensőséges ez az alkalom. Sokat próbálunk, keményen dolgozunk, aminek megvan utána a gyümölcse is – hangsúlyozza a karnagy. – A péntek este egy ráhangoló énekléssel kezdődik, másnap reggeltől estig gyakorlunk, a szombat este pedig a közösségről, a kikapcsolódásról szól. Ilyenkor játszunk, egy bögre meleg tea mellett beszélgetünk, egymásra hangolódunk – árulja el Pap Tamás. Vasárnap folytatódik a szakmai munka, este pedig a gimnázium adventi istentiszteletén szolgál a kórus. Az alkalom nem csak az intézmény életében játszik fontos szerepet hitéleti szempontból. Ilyenkor megtelik a gimnázium aulája, a diákokat kísérő testvérekkel, szülőkkel és nagyszülőkkel. Amikor felcsendülnek az énekek Isten dicsőítésére, érezhető és hallható a Szentlélek építő, munkáló és szabadító jelenléte – tudjuk meg a karvezetőtől.