Alkalmas idő – alapkőletétel Halásztelken

Sportoló fiatalok, táncoló gyerekek és fúvószenekar kíséretében szerda délután letették annak a kézilabdacsarnoknak az alapkövét, amely a Bocskai István Református Oktatási Központ (BIROK) 1100 tanulójának testnevelés óráit is biztosítani fogja. Az ünnepségen Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata lelkészi elnökének igei gondolatai mellett a fenntartó és a támogató képviselői is felszólaltak, kiemelve, a sport testi és lelki fegyelemre tanítja a gyerekeket.

IVI_9872.jpg

Alapkőletétel Halásztelken

Fotó: Bazánth Ivola

A Reformátusok Lapja vasárnapi és a Nemzeti Sport aznapi száma mellett a Bocskai István Sportegyesület (BSE) alapító okiratát, jelenleg forgalomban lévő pénzérméket és más iratokat helyeztek el abban az időkapszulában, amelyet a BIROK készülő kézilabdacsarnokának alapkövébe helyeztek szerda délután Halásztelken. A gyorsan fejlődő település református sportegyesületének új épületét önerőből, a Magyar Kézilabda Szövetség által társasági adó bevonásával és piaci szereplők támogatásából építik fel.

IVI_9873.jpg

Balog Zoltán püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke

Fotó: Bazánth Ivola

Testi-lelki állóképesség

– Nem egyszerű megtalálni az alkalmas időt az életünkben. Az alkalmas idő azt jelenti: Isten áldásával nekivágni egy építkezésnek vagy más feladatainknak – utalt a napi kijelölt bibliai igére (1Kir 6,1–11) Balog Zoltán püspök, aki az ünnepségen tartott áhítatában elmondta, a Bocskai tanárai és diákjai 10 éve várják, hogy megfelelő körülmények között tarthassák meg tornaóráikat, most pedig elérkezett az idő, hogy meg is valósuljon a vágyuk. – A sport megtanít a fegyelemre, ahogyan a keresztyénség is, hiszen lelki állóképességre is szüksége van mindannyiunknak. A hívő embertől elvárható, hogy sportszerűen küzdjön nem csupán a fizikai megmérettetésekben, hanem élete minden területén – fogalmazott a püspök. Balog Zoltán hozzátette: aki épít, maradandót alkot és hisz abban, hogy közösségének van jövője.

IVI_9941.jpg

Papp Kornél főigazgató

Fotó: Bazánth Ivola

Alvóváros helyett pezsgő közösség

– Halásztelek évtizedekkel ezelőtt tipikus alvótelepülés volt, 50 éve létesült mezőgazdasági szakközépiskoláját az önkormányzat nehezen tudta fenntartani, végül a kilencvenes években a református egyházhoz került az intézmény – ismertette a Bocskai múltját Papp Kornél. A BIROK főigazgatója hozzátette: az utóbbi években a településen tapasztalható népességrobbanás az intézmény bővülését is eredményezte. A szükség és az alkalmas idő találkozott Halásztelken, hiszen a most épülő sportcsarnokon túl, a református óvodaprogram keretében áprilisban elkezdték egy három és félcsoportos óvoda és kétcsoportos bölcsőde építését, a BIROK általános iskoláját négy új tanteremmel bővítik és engedélyt kaptak egy vívócsarnok létesítésére is. Az intézmény fontos célja, hogy helyben építse a testi-lelki közösséget, hangsúlyozta Papp Kornél.

IVI_9999.jpg

Wáberer György

Fotó: Bazánth Ivola

Egykori református diák

Az eseményen a városvezetés és a támogató Magyar Kézilabda Szövetség képviselőin túl felszólalt Wáberer György magyar vállalkozó, aki jelentős összeggel támogatta a kézilabdacsarnok tervét. Nem ez az első alkalom, hogy az üzletember református intézmény sportélete mellé áll, sárospataki öregdiákként egykori Kollégiuma testnevelésterme építésének költségeibe is beszállt.

Mivel a halásztelki intézmény a sárospataki testvériskolája, Wáberer Györgyöt is megkeresték, segítse a BSE csarnokának megépítését. – A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában annak idején szabadidőnket sportolással töltöttük ki, az iskola százötven éves tornatermében szerettették meg velem a mozgást, és ez a viszony egész életemben elkísért, hozzásegített a sikereimhez. Jó érzés, amikor elmegyek régi iskolám épülete mellett és látom, a nap tizenkét órájában kihasználják a néhányunk támogatásával felépült új tornatermet. Kívánom, legyen így itt is: az összetartást és közösséget élhessék meg a fiatalok Halásztelken új sportcsarnokukban.

IVI_9777.jpg

Bocskai István Sportegyesület fiatal tagja

Fotó: Bazánth Ivola

A Bocskai István Református Oktatási Központ Bocskai István Sportegyesülete (BSE) és az intézmény tanulói a tervek szerint 2022 szeptemberében kezdhetnek el edzeni a nettó 917,3 millió forintból épülő kézilabdacsarnokban.

IVI_0137.jpg

Az egyesület tagjai az időkapszulával

Fotó: Bazánth Ivola