„A saját földön fakad újra föl az ősi forrás”

Átadták a régi templom telkén épült református óvodát

Csaknem száz gyermek járhat majd egyszerre a Budapesten, a XV. kerületben a régi templom helyén szombaton felavatott Forrás Rákospalotai Református Óvodába. A Kossuth utca és a Kismező utca sarkán álló nevelési intézmény száz helyére bőven lesz jelentkező, rendkívül sok szülő érdeklődött.

Rákospalotai óvodaátadó 2022. február 26 Fotó: Bazánth Ivola

Fotó: Bazánth Ivola

„Ha azt akarod, hogy mindig legyen nálad a friss víz, akkor forrásból forrásra kell vándorolni. Ezért a forrás egyszerre kiindulópont és cél” – mondta Balog Zoltán, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke az óvoda február 16-án rendezett átadásán. Emlékeztetett, hogy így van ez a keresztény életben is, amelyben Krisztus egyszerre kiindulópont és cél, hiszen tőle indulunk és hozzá érkezünk: ő a forrás. Isten népének tapasztalata pedig, hogy vissza lehet találni ahhoz a forráshoz, amelyet elhagytunk, és amelynek talán a helyét is elfelejtettük – folytatta Balog Zoltán, majd a régi templom telkén épült óvodára utalva hozzátette: és milyen nagy dolog, hogy a saját földön fakad újra föl az ősi forrás.

Rákospalotai óvodaátadó 2022. február 26 - Balog Zoltán - Fotó: Bazánth Ivola

Balog Zoltán püspök: „Ha azt akarod, hogy mindig legyen nálad a friss víz, akkor forrásból forrásra kell vándorolni. Ezért a forrás egyszerre kiindulópont és cél”

Fotó: Bazánth Ivola

Arra is intett mindenkit, hogy hitünk egyetlen igaz forrása a Szentírásban van, mert anélkül Isten igéje nem látható. „És ne engedjétek el ezt a könyvet, akkor se, ha mások már cenzúrázni akarják, akkor se, ha ezért már feljelentést vagy büntetés jár néhány országban. Mert ott van az élet forrása” – mondta a püspök. Közben arra sem felejtett el emlékeztetni a megjelenteket: mi tudjuk, hogy a gyermek Isten ránk bízott ajándéka, ezért bánjunk vele ennek megfelelően.

Rákospalotai óvodaátadó 2022. február 26.  - Fürjes Zoltán - Fotó: Bazánth Ivola

Fürjes Zoltán helyettes államtitkár: „... az évszázados fa esetén is a törzs ugyanúgy kivágatott, de a föld alatti combvastagságú gyökerek elmozdíthatatlanok.”

Fotó: Bazánth Ivola

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tartott ünnepi beszédet, amelyben a gyökerek fontosságára emlékeztetett olyan időben, amikor Európa egy része elfelejti a gyökereit. „Miként az évszázados fa esetén is a törzs ugyanúgy kivágatott, de a föld alatti combvastagságú gyökerek elmozdíthatatlanok.” A helyettes államtitkár szerint jó példája ennek a Rákospalota-Óvárosi református gyülekezet és maga a magyar református egyház is.

Fürjes Zoltán köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az új óvoda álmának megvalósításában, a tervezőktől és építőktől azokig, akik majd benne dolgoznak, és a szülőkig, akik ide hozzák a gyerekeiket.

Rákospalotai óvodaátadó 2022. február 26 Fotó: Bazánth Ivola

Szloboda József esperes, Hekli Katalin lelkész és Balog Zoltán püspök átvágják a szalagot

Fotó: Bazánth Ivola

„A jövő pedig az, amit rejt a forrás, az Isten titka, amit kijelentett, azt tudjuk, ami titok, azt alázattal elfogadjuk, ami feladat, azt pedig elvégezzük, nem egyedül, hanem együtt az Úrért, az ő dicsőségére” – mondta zárszóként Hekli Katalin lelkész.

A beszédek, az óvoda leendő dolgozóinak énekei és Szloboda József esperes áldása után szalagátvágással adták át az óvodát.

Rákospalotai óvodaátadó 2022. február 26 Fotó: Bazánth Ivola

Fotó: Bazánth Ivola

Az óvoda szeptembertől nyitja meg kapuit a gyerekek előtt. Korábban a XV. kerületi televíziónak Hekli Katalin lelkész elmondta, hogy már tartottak két nyílt napot, és akik szeretnék idejáratni a gyerekeiket, azoknak március végén kínálnak lehetőséget személyes találkozásra: szülő, gyerek, óvónők, dadusok, és a fenntartó részéről a lelkész asszony.

Rákospalotai óvodaátadó 2022. február 26 Fotó: Bazánth Ivola

Fotó: Bazánth Ivola

„Jó szándékkal nézünk az ősz elébe azért is, mert felállt a csapat, kész az óvónői, dadusi gárda, akik élő hittel és kellő szakértelemmel készek szolgálni a gyerekeket, a családokat, és ezenfelül az Urat” – mondta a televíziónak akkor Hekli Katalin.