Az egyetemi diákok jelentik a jövő keresztyén értelmiségét

Ünnepi istentisztelettel kezdte meg a 2024/25-ös tanévet a Károli Gáspár Református Egyetem

Az egyetemi oktatás lelke, hogy a szaktudás mellett a Krisztus-viszonyulást is meg kell tanulni – hangsúlyozta Steinbach József dunántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Károli Gáspár Református Egyetem tanévnyitó ünnepségén, a Kálvin téri református templomban.

KRE tanevnyito zaszlo 2024 Geberle Bertalan

A zászlóvivők bevonulásával kezdődik a tanévnyitó ünnepség

Fotó: Geberle Bertalan

Az istenfélelem vezet és vezetővé tesz – hívta fel a figyelmet az ünnepi istentiszteleten a Zsinat lelkészi elnöke. Steinbach József igehirdetésében a Példabeszédek könyve 14. fejezetének második verse alapján arra bátorította a jelen lévő egyetemistákat és egybegyűlteket, hogy a különböző tudományterületeken mindenki fedezze fel az istenfélelemből fakadó vezetést.

– Az istenfélelem valójában hit, az élő Istenbe vetett hit, aki egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban megmutatta magát, aki teremtő és Jézus Krisztusban újjáteremtő, szabadító Isten. Ő van a középpontban: olyan az istenfélelem, mint a vasreszelékben a mágnes, mint a Naprendszernek a Nap. Hódoljunk tehát ezen a tanévnyitó istentiszteleten az élő Isten előtt! Urunk, adj nekünk istenfélelmet, amely hit, hódolat, és ebből következően tudás! Hiszen a Példabeszédnek könyve összekapcsolja az istenfélelmet az Istennek kedves bölcsességgel, amely egyedül képes utat mutatni nekünk a világban. Az istenfélelemből fakad minden igazi bölcsesség és tudás, és ez kell, hogy átjárja azt a tudást, amit itt, az egyetemen tanítunk és megtanulunk minden szakterületen. Ez az igazi tudás mindig az értelmes, teljes, tartalmas, félelem nélküli és nem félelmet keltő életet szolgálja, ez az igazi nyitás soha nem öncélú – hangsúlyozta a püspök.

Steinbach József 2024 Geberle Bertalan

Steinbach József hirdette az Igét az ünnepi istentiszteleten

Fotó: Geberle Bertalan

– Ti, akik ennek az egyetemnek a diákjai vagytok, el ne felejtsétek, hogy ti vagytok a jövő keresztény értelmisége. Óriási elhívatás és felelősség ez, hogy itt, az egyetemen vegyétek észre az istenfélelemből való vezetést és ennek az útját, a célját, a rendjét, ennek a kegyességét, és jelenítsétek meg másoknak, mert éppen ez a szolgálatotok lényege, bármely területen is képeznek ki benneteket, és bárhol szolgáltok majd ebben a hazában vagy ebben a világban – emlékeztetett az egyetem hallgatóinak megfogalmazott üzenetében Steinbach József.

KRE tanevnyito zaszlok 2024 Geberle Bertalan

Az egyetem hármas jelmondata: Minőség. Közösség. Károli

Fotó: Geberle Bertalan

– Nem kiszakadni kell a korszellemből, hanem meg kell mutatni, hogy ebben is lehet maradandót alkotni – erről már az építészeti államtitkár beszélt. Lánszki Regő országos főépítész, aki az egyetem új, ferencvárosi campusa megtervezésére benyújtott pályaművek szakmai zsűrijének elnöke is egyben, az igehirdetés után a hit és az építkezés kapcsolatára hívta fel a figyelmet, hozzátéve: az új egyetemi campus tervezési munkálatai során a környezettudatosság és a fenntarthatóság kiemelt szempontként szerepelt.

Lánszki Regő 2024 Geberle Bertalan

Az építkezés és a hit kapcsolatáról beszélt Lánszki Regő országos főépítész

Fotó: Geberle Bertalan

– Gondoljatok arra, amiről a Példabeszédek könyve szól: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet!” Ez az Ige emlékeztető arra, hogy Isten vezetésére támaszkodva kezdjük meg az idei tanévet is, és bízhatunk abban, hogy segít minket a ránk váró kihívások, megméretések során – mondta Trócsányi László rektor.

– Egyetemünk oktatói mindent megtesznek azért, hogy valóban hasznosítható tudást adjanak át. Titeket, kedves hallgatók, pedig arra szeretnélek ösztönözni, hogy ne elégedjetek meg azzal, hogy a jegy éppen csak görbüljön. Igyekezzetek a lehető legjobbat kihozni magatokból! – hangsúlyozta az egyetem rektora. Trócsányi László egyúttal arra kérte az egyetem elsőéves hallgatóit, hogy legyenek bátrak, nyitottak, és merjenek kérdezni az oktatóktól, emellett proaktivitásra bátorította az egyetemistákat, figyelmükbe ajánlva a tudományos diákkört, a szakkollégiumokat vagy éppen a KREaktívot, az egyetem tehetségkereső versenyét.

– Szeretnénk lehetőséget biztosítani hallgatóinknak arra, hogy ezzel az értékrenddel megismerkedjenek, és lehetőség szerint ezt fogadják is meg. Másrészt a közösség azt is jelenti, hogy az egyetemi évek az életre szóló barátságok megteremtésének időszaka – hangsúlyozta a rektor.

Trócsányi László 2024 Geberle Bertalan

Trócsányi László rektor

Fotó: Geberle Bertalan

Végül az egyetem oktatóihoz szólva Trócsányi László az intézmény két alappillérére hívta fel a figyelmet: a tehetséggondozásra és a mentorálásra.

Az ünnepségen most első ízben adták át a 25 éven felüli teológusjelölteknek meghirdetett ösztöndíjat, aminek célja a lelkészképzés megújítása.

A budapesti teológiára felvételiző teológusjelölteknek hirdetett ösztöndíjprogram részleteiről ITT olvashatnak.

Veres Sándor Hegedűs István 2024 Geberle Bertalan

Veres Sándor, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka gratulált az első ösztöndíjasnak, Hegedűs Istvánnak

Fotó: Geberle Bertalan

A tanévnyitó istentisztelet az elsőéves egyetemisták ünnepélyes fogadalomtételével, majd a 90. zsoltár és a Himnusz eléneklésével zárult.

KRE tanevnyito unnepseg vege 2024 Geberle Bertalan

A Károli Gáspár Református Egyetem tanévnyitó ünnepsége

Fotó: Geberle Bertalan