Az épített jövő kapujában

A közösségek megmaradásának egyik fontos eleme az óvodák, bölcsődék létrehozása. Az épületek esetébena praktikusság mellettjelentősége van, hogy öröm legyen bennük tartózkodni. Biztonságosak legyenek, változatosak. A Jövőt építünk elnevezésű, építészeknek szóló pályázatra 70 alkotás érkezett a Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodafejlesztési programban. Az eredményhirdetést és ünnepélyes díjátadót a Várkert Bazárban tartották.

A napraforgó tájolása

A beérkezett pályaművek közül a bírálóbizottság hat fődíjat és huszonkét elismerést ítélt oda a pályázó építészeknek, köztük több református intézmény megálmodójának is. Az egyik fődíjas épület a szlovákiai Perbetén levő Napraforgó Református Bölcsőde és Óvoda lett, amelyet Csémy Krisztián és édesapja, Csémy Olivér tervezett. Krisztián az épületről a Reformatus.hu portál kérdésére elmondta: a telket egy helyi nyugdíjas református lelkész bocsátotta az egyház részére. Erre épült a bölcsőde és az óvoda. Egy központi térben foglal magában szirmokat, a további szárnyakban helyezték el a termeket. Teljesen körüljárja a nap.

csémy.jpg

Csémy Krisztián és édesapja Csémy Olivér

Fotó: Pályi Zsófia

Az intézménybe nemcsak Perbete nagyközség, hanem a környék településeiről is járnak gyerekek. A két óvodai osztály 20, a bölcsőde 15 kisgyermek befogadására alkalmas. Az épület a kor követelményeinek megfelelő felszereltségű. Krisztián fenntarthatósági szempontból lényegesnek nevezte a tájolást, hiszen számára a jól elhelyezett épület az elsődleges, és csak másodlagos a gépészeti, technológiai felszereltség.

A Kárpád-medencei óvodafejlesztési programban édesapjával még további három óvodát terveztek: a vágfarkasdit, a bátorkeszit és a dunaszerdahelyit, mindegyik a Szlovákiai Református Egyházhoz tartozik.

Bibliai elemek között

Egy másik, a Székesfehérvár-Belvárosi Református Egyházközség intézményét, az Olajfa óvoda építészeit: Szabó Györgyöt és testvérét Szabó Andrást is díjazta a szakmai zsűri. Mindketten édesapák, jól ismerik az óvodás korosztályt. A hittanos, gyermek-istentiszteleteken megélt élményeik is inspirálták őket az épület tervezése, megépítése folyamán. András – aki grafikus is – kiemelte: az volt a céljuk, hogy maga az épület olyan közeg legyen, amely belehelyezi a kicsiket a Biblia világába, így annak részeseivé válnak ők is. Több ószövetségi elem, például a galamb az olajággal, illetve a bárka is megjelenik az épületben.

szabó tesók.jpg

Szabó András és Szabó György

Fotó: Pályi Zsófia

A helyszínről az építész testvérpár kifejtette: az új óvoda egy rossz állapotú épület helyén valósult meg. Az volt az egyik fő szempontjuk, hogy közösségi élményt nyújtsanak, ezáltal ilyen élményt éljenek át a gyerekek, s hogy nagy tér fogadja a kicsiket. A tervezésben sokat számítottak a családi észrevételek, tapasztalatok.

IMG_20210829_155714.jpg

Az Olajfa óvoda épülete

Fotó: Szabó András

Hozzátették: emberléptékű épület ez, nem pedig nagy irodaház. Nagyon izgalmasnak nevezték az előkészítési, kivitelezési munkálatokat. Folyamatos volt a párbeszéd az óvodapedagógusokkal, a fenntartóval és a kivitelezőkkel, az építési hatósággal.

Köszönet az építészeknek

Az eseményen Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy Európában egyedülálló építkezés valósulhatott meg az elmúlt 12 évben: óvodák, iskolák, kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok, egyházi közösségi terek épültek vagy újultak meg a Kárpát-medencében.

jovotepitunk.jpg

Pótápi Árpád János államtitkár köszöntője a díjátadón

Fotó: Pályi Zsófia

Köszönetet mondott a bölcsődéket, óvodákat tervező építészeknek, hogy kiemelkedő munkájukkal a jövő nemzedékének teszik otthonossá és komfortosabbá az épületeket, töltik meg a nemzeti összetartozást, múltat, jelent és jövőt is magában hordozó üzenetekkel.

A pályázat ötletadója, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége arról beszélt: mintegy háromezer gyermekintézmény épült az elmúlt években állami, egyházi vagy céges adományokból. Kiemelte a kora gyermekkori fejlesztés fontosságát. Mint mondta, a bölcsődék és óvodák nem csupán épületek, tégla és habarcs, beton és cserép, hanem közösségek, a magyar családok megmaradásának zálogai is.

Gyülekezeti kezdeményezés hatására - mentorprogram

A Magyarországi Református Egyház Óvodaprogramjában gyülekezeti kezdeményezésre 2022 márciusára a 66 projekthelyszín közül már 25 helyen befejeződött az építkezés, és mintegy 800 új hellyel bővült a református óvodai befogadás lehetősége. Mind a négy egyházkerületben valósultak meg beruházások. Felújítás 35 helyszínen zajlik még, és hat helyen az előkészítés szakaszában járnak.

Elindult a Református Óvodapedagógus Tanulmányi Ösztöndíj és Mentor Program (RÓTÖM) is. Ennek célja a magyarországi református fenntartású óvodákban a pedagógus-utánpótlás megteremtése, kiválóan képzett, keresztyén hivatástudattal és megfelelő gyakorlati tapasztalattal megáldott óvodapedagógusok közreműködésével.