Az űrkutatásról lesz szó a Károli Szabadegyetem márciusi rendezvényén

Az űrkutatás az egész emberi tevékenységre, civilizációnk fennmaradására is befolyással van. A Károli Szabadegyetem most az űrkutatás témáját szeretné közelebb hozni az érdeklődők számára. Az est meghívott vendége Ferencz Orsolya villamosmérnök, űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos lesz, aki Űrkutatás – Kik és miért? címmel tart előadást március 27-én a Károlyi-Csekonics-palota aulájában.

A XXI. század történelmét a világűrben írják. Ez ma már nem science fiction, hanem a mindennapok valósága. Hogyan kezdődött? Kik neveznek be ebbe a versenybe, és miért teszik ezt? Mi, magyarok mit keresünk ebben a mezőnyben? Globális kihívásaink közepette vajon szükség van erre? Vagy másképp fogalmazva: megoldhatunk-e bármit a globális válságainkból, ha nem rendelkezünk űrtechnológiával? Az űrkutatás aktuális kérdés társadalmunk számára is, annak ellenére, hogy először nagyon távolinak gondoljuk, aminek nincs gyakorlati befolyása a mindennapjainkra. A Károli Szabadegyetem az űrkutatás témáját szeretné közelebb hozni az érdeklődők számára a március 27-én 18 órakor kezdődő rendezvénysorozatának következő előadásával.

Ferencz Orsolya a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar híradástechnika szakán végzett villamosmérnökként 1993-ban. PhD-fokozatát 2000-ben szerezte meg a magas légköri elektromágneses hullámterjedés témakörében. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézet Geofizikai és Űrtudományi Tanszék űrkutató csoportjának tudományos főmunkatársa, 2018-tól űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A négygyermekes édesanyában az űrkutatás iránti vonzalom már gyermekkorában kialakult, családjában a téma mindennapos volt. Édesapja a Műszaki Egyetemen hozta létre az első, űrkutatással foglalkozó csoportot 1961-ben Rakétatechnikai Tudományos Diákkör néven. Ferencz Orsolya szakterülete a Föld és más égitestek elektromágneses környezetének vizsgálata, a magnetoszféra és az űridőjárás megfigyelése.

Ferencz Orsolya

Ferencz Orsolya a Károli Szabadegyetem márciusi vendége

Fotó: Károli Gáspár Református Egyetem

Az előadást 17 órától ismét vezetett, történelmi séta előzi meg, ahol az érdeklődők megtekinthetik a Károlyi-Csekonics-palota gyönyörűen felújított belső tereit. A Károli Szabadegyetem rendezvényére a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.