Ballagás járvány idején

Mire kiderült, hogy megtarthatók a ballagások, a gimnazisták többségét már elbúcsúztatták, de az általános iskolák és óvodák nagyobb részében ünnepségen köszönnek el a végzős gyerekektől. A Reformátusok Lapja egyházkerületenként egy-egy intézmény vezetőjét kérdezte meg, náluk hogyan zárják a tanévet.

A legtöbb intézményben valamilyen formában pótolják a gimnáziumok végzős diákjainak elmaradt búcsúztatását. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona tanári karában például bíznak abban, hogy a tavalyi online ballagás után idén személyes búcsúztatást tudnak majd szervezni. Baráth Julianna igazgató elmondta: megkérdezték a végzős évfolyamot, hogy online ballagást szeretnének áprilisban, vagy személyes bizonyítványosztást a szóbeli érettségik után, és a diákok az utóbbit választották. Reményeik szerint szűk körben, istentiszteleti formában meg tudják tartani a búcsúztatót, amelyen talán már a rokonok is részt vehetnek, ha enyhítenek a járványügyi szabályokon. Az igazgató szerint fontos, hogy a diákok lélektani szempontból is le tudják zárni az életüknek ezt a szakaszát. Szerinte egyébként az idei érettségi nem volt sem nehezebb, sem kevésbé sikeres, mint a korábbiak: a diákok nagyjából az elvárásoknak megfelelően teljesítettek, de az igazi mérce majd a biológia-, fizika- és kémiavizsgák eredménye lesz. Szóbeli érettségit hittanból és testnevelésből tartanak az intézményben.

A budapesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium negyvenegy végzős diákjának jól sikerült az érettségi – mondja az igazgató, Madarász Levente. Igaz – teszi hozzá –, volt egy-két tanuló, akik képességeikhez mérten gyengén teljesítettek, de olyan is akadt, akinek jót tett a távoktatás. A budapesti intézményben már szűk körben elbúcsúztatták a végzős gimnazistákat az írásbeli érettségik után. Akkor a diákok végigvonulhattak az iskolán, majd közös áhítaton vettek részt. A szülőkkel abban maradtak, hogy az általános iskolások ballagását csökkentett létszám mellett tartják majd június 15-én.

bp_benkoistvan_ballagas_nehenyaevvelkorabban.JPG

Ballagás pár évvel ezelőtt a budapesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban

Fotó: Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban idén egyetlen nap alatt lezajlik a szóbeli érettségi. Egy diákjuk úgynevezett pótló érettségit tesz, mert májusban a vizsgák idején koronavírus-fertőzött volt. Hódiné Földesi Sára igazgató a Reformátusok Lapjának elmondta, hogy előre rögzített videóval, online köszöntötték a végzős diákokat, ez azonban csak pótmegoldás volt. Sok minden kimaradt a végzős évfolyamunk életéből: tavaly már nem tarthatták meg a szalagavatót, a külön iskolai bálukat, a megszokott ballagást és a hagyományos szóbeli érettségit sem. Ezért a szóbeli vizsgák után, június 22-én tartanak egy személyes búcsúztatást is.

A hevesi Eötvös József Református Oktatási Központban alig tartanak szóbeli érettségiket: hittanból és testnevelésből lesz csak, a nyolcvankilenc végzősre pedig összesen egy tucat vizsga jut. Ott online ballagást tartottak, ahogy már tavaly is: videóban búcsúztak a tizenegyedikesek, a tanárok, az iskolalelkész és az igazgató. Készítettek évkönyvet is – ezt az érettségi és a szakmunkás-bizonyítványok átadásakor kapják meg a végzős diákok. Együd László igazgató szerint nem tapasztaltak nagy igényt egy pótballagásra, így ilyet végül nem is tartanak. Az oktatási központhoz tartozó általános iskolában és óvodában már túl vannak a ballagásokon. A mögöttünk lévő időszak mindenkit nagyon megviselt – mondta az igazgató, aki úgy látja, a végzősök szociális kapcsolatai is megsínylették a járvány hónapjait, és sokkal többet kellene foglalkozni a lelki kérdésekkel is.

A részletes körképet elolvashatják a Reformátusok Lapja legfrissebb számában, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat is találnak. Keressék az újságárusoknál és a gyülekezetekben!