Becsöngetés közelében

Megkezdődik egy újabb tanév. A Reformátusok Lapja augusztus 29-i számában arról olvashatnak, hogy miként várták az iskolát a református intézményvezetők, pedagógusok és diákok.

Papp Kornél Zsinati Oktatási Iroda vezetője 2021 augusztus

Papp Kornél, a Zsinati Oktatási Iroda vezetője

Papp Kornél, a Zsinati Oktatási Iroda vezetője reméli, hogy az új tanévben visszatérhet az óvodák és iskolák élete a régi kerékvágásba. – A járvány első hulláma 2020 tavaszán felkészületlenül érte a teljes magyar oktatást. Bízunk benne, hogy a digitális munkarend során kialakított hétköznapi gyakorlatok beépülnek módszertani kultúránkba, és magasabb szintre léphet az egész magyar köznevelési rendszer – mondta a hetilapnak. Az irodavezető szerint minden adott ahhoz, hogy a Covid negyedik hulláma mérsékeltebb hatású legyen a korábbiaknál. Már június végén elkezdődött a tizenkét-tizenhét év közöttiek immunizálása, augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án pedig rendkívüli oltási kampányt tartanak az iskolákban.

Az új tanévben százkilencvenkét köznevelési és szakképzési intézmény kezdi meg munkáját. – Sokat mond az az adat, hogy tizenkét olyan településen vagy fővárosi kerületben jelenünk meg, ahol eddig nem működött református intézmény. Földrajzilag is ki toljuk a határainkat, mivel a bajánsenyei általános iskola lesz a legnyugatabbra, a csengersimai pedig a legkeletebbre fekvő hazai tagintézményként működő iskolánk – tájékoztatott Papp Kornél.

Sándor Zsombor Dunavecsei Református Kollégium – Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Kollégium intézményvezetője

Sándor Zsombor, a Dunavecsei Református Kollégium – Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Kollégium intézményvezetője

A Dunavecsei Református Kollégium – Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Kollégiumban nagy munkában voltak egész nyáron. Sikerült befejezni az iskolaudvar térkövezését, teljes mértékben felújították a kollégium villanyhálózatát, az iskola épületben pedig korszerűsítették a fűtéscsöveket és fűtőtesteket. Sándor Zsombor intézményvezető az újságnak arról beszélt, hogy minden tanév kezdetén taneszközökkel – vonalzókkal, körzőkkel, füzetekkel – segítik a hátrányos helyzetű diákokat.

„Fontosnak tartjuk ezeket mindenki számára elérhetővé tenni, mert csak így tudunk színvonalas oktatást végezni. A tanulóink sok versenyen vesznek részt, és ahhoz, hogy a nehéz körülmények közül érkező, de jó képességű tanulóknak is át tudjuk adni a tudást, szükségesek ezek az eszközök. Az intézménynek saját kollégiuma is van. Azoknak a bejáró gyerekeinknek, akik úgy érkeznek, hogy nem hoznak magukkal ennivalót, a kollégiumból tudunk étkezési lehetőséget nyújtani.” Az intézmény szinte együtt lélegzik a helyi református egyházközséggel, a tanévet is a gyülekezet közösségében, istentisztelettel nyitják meg. A kollégisták rendszeresen részt vesznek a csütörtöki bibliaórákon, a pedagógusok pedig minden hónapban gyermekdélutánt tartanak.

Gál Erika, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Líceum igazgatója:

Gál Erika, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Líceum igazgatója

A Nagydobronyi Református Líceum immár huszonöt éve a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás egyik legerősebb bástyája. A 2018-as tanév volt a nagy mérföldkő számukra, a líceum akkor indította el – Kárpátalján elsőként az egyházi líceumok között – az 5. osztálytól kezdődő oktatást. A korábbi százhúszas létszám ezután száznyolcvanra növekedett, idén pedig már kétszáz diákkal kezdhetik meg a tanévet. „Ez számunkra megerősítés, de nagy felelősség is: mindehhez tantermeket és az elegendő tankönyvet kell biztosítanunk. Mégis az a legfontosabb, hogy tudjunk megfelelő figyelemmel fordulni a diákok felé. Ugyanakkor nemes feladat is, hiszen kétszáz család bízik bennünk, és így több gyermeket vezethetünk a hit útjára a mindennapi igei alkalmakon” – fogalmazott a Reformátusok Lapjának Gál Erika, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Líceum igazgatója. Az elmúlt tanévben többnyire az online térbe kényszerült intézményük, azóta folyamatosan csiszoltak a kezdetleges online oktatási formán. 2020 nyarán minden pedagógusuk elvégezte a digitális tanrendet segítő tanfolyamot.

Bodor Júlia, Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos, 2021

Bodor Júlia, a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója

Bodor Júlia idén kezdi tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi Karának kommunikáció és médiatudomány szakán. Azért esett erre az intézményre a választása, mert – mint mondta – ebben az intézményben a vallás nincs ráerőltetve senkire, sőt inkább közösségformáló és -építő ereje van. „Az egyetemtől sok szakmai tapasztalatot és olyasfajta oktatást várok, amelyre később büszkén tudok visszagondolni, hogy igen, ezt én itt, a Károlin tanultam meg. Az egyetem elvégzése után a médiában szeretnék elhelyezkedni mint újságíró.”

A teljes cikket elolvashatják a Reformátusok Lapja augusztus 29-i számában.