EgressyFeszt – örömzene egy héten át

Elkezdődött az EgressyFeszt, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium fesztiválja. A december 3-ig tartó eseményen színes programok, iskolai bemutatók, koncertek hazai és nemzetközi előadókkal, országos zenei verseny és adventi gyertyagyújtás is várja a nagyérdemű közönséget. A harmadik alkalommal megrendezett kulturális rendezvény célja bemutatni a nemzetközileg elismert magyar művészeti képzést, valamint tisztelegni a névadó, Egressy Béni zeneszerző előtt.

– A fesztiválon kollégáimmal és növendékeinkkel olyan minőségi és élvezetes programokat szeretnénk nyújtani az érdeklődőknek, amelyek átadják iskolánk református lelkületét, értékeit, a művészetekhez való érzékenységét. Mi a diákjainkkal és a családjukkal együtt folyamatosan ilyen élmények közegében élünk, szeretnénk ezt az örömöt másokkal is megosztani – mondta Kovács Zalán László, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója, az EgressyFeszt alapítója.

Hozzátette, hogy az idei fesztivál rengeteg újítással és gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. Szerdán 18 órától a Csepel-Belvárosi Kisboldogasszony-templomban a Magyar Honvédség Központi Zenekara és az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium fúvószenekara ad közös hangversenyt. Ugyanitt fellépnek Liszt-díjas szólisták és egy negyvenfős, Ukrajnából érkező gyermekkórus is. Kovács Zalán László szerint fontos látnunk azt, hogy a közelgő adventi időszakban ezek a gyerekek Krisztus eljövetele mellett egy békés országban való élésre várnak.

December 1-jén 17 órától az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium ünnepélyes szalagavatóján egy színes művészeti műsort tekinthetnek meg az érdeklődők.

A december 3-i Varasdy Frigyes Országos Egyetemi Trombitaversenyen a zeneművészeti felsőoktatásból érkezők mérettetik meg magukat. Ugyanezen a napon egy zenés hálaadó istentiszteletre kerül sor a Csepel-központi református templomban 10 órától. Délután pedig a Szent Imre téren adventi gyertyagyújtásra kerül sor, melyen az iskola diákjai adnak ünnepi műsort és egy kis kézzel készített ajándékkal is készülnek a vendégek számára.

A további programokról a www.egressybenikonzi.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kovács Zalán László a reformatus.hu-nak elárulta, hogy tervezik jövőre egy zenei központú óvoda elindítását Csepelen, így reményeik szerint a 2024-es EgressyFeszten már ez a korosztály is megmutathatja a művészet iránti szeretetét.