Egymásba kapaszkodó nádszálakként a gyerekekért

Átadták a Nádas Református Óvodát Balatonalmádiban. A település egyre növekvő számú lakosságának az igényeit jól mutatja, hogy három éven belül már a második óvoda épült meg. Az új református intézményben mintegy száz gyermeknek jut hely a bölcsőde és az iskola közvetlen szomszédságában.

A hálaadásra helyezte a hangsúlyt Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke ünnepi köszöntőjében. A Zsoltárok könyve 105. fejezetének első versét idézte: „Adjatok hálát az Úrnak, hívjátok segítségül nevét, hirdessétek tetteit a népek között!” Úgy fogalmazott, hogy a teremtő, megtartó és megváltó Urat illet minden hálaadás. Mindent tőle kaptunk, hogy hűséggel éljünk. Igehirdetésében kiemelte, hogy a Balatonalmádi Református Egyházközségnek van miért hálát adnia. Az elmúlt években elkészült a templom mögötti gyülekezeti ház, és most új óvodát avatnak, ahol úgy foglalkozhatnak a gyerekekkel, hogy közben Isten és mások tiszteletére, szeretetére is nevelik őket. – Ez olyan magvetés, amely biztosan gyümölcsöt terem majd. Hála a gyermekekért, a szülőkért, a bizalomért, az óvoda vezetőjéért és minden dolgozójáért – tette hozzá.

Balatonalmádi oviátadó - Steinbach J. (F. Todoroff Lázár).jpg

„Mindent tőle kaptunk, hogy hűséggel éljünk.”

Fotó: Todoroff Lázár

Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében arra bíztatta a szülőket, hogy az óvónőkkel, dadusokkal, illetve a lelkészekkel közösen neveljék a gyerekeiket. Kitért arra, hogy az Országos óvoda program keretében öt napon belül Balatonalmádi a harmadik település, ahol református nevelési intézményt adnak át. Meglátása szerint az az érték, ami a krisztusi tanításban benne van, mindenkinek fontos: hívőnek, istenkeresőnek és annak is, aki nem gyakorló hívő. Az államtitkár véleménye szerint a partnerség az egyház, az óvoda és a szülők között olyan összefogást eredményezhet, amely a nevelést is könnyebbé teszi, hiszen a tudás mellett emberségre is tanítják a gyerekeket.

Balatonalmádi oviátadó 9 - (F. Todoroff Lázár).jpg

Soltész Miklós a partnerség fontosságát hangsúlyozta az egyház, az óvoda és a szülök között.

Fotó: Todoroff Lázár

Balatonalmádi polgármestere, Fabó Péter arról beszélt, hogy a városban három éven belül a második új óvodát avatják, ami jól tükrözi a település bővülő lakosságának igényeit, hiszen egyre több a gyermekes család. A város nemrég gazdagodott új bölcsődével is. A háromszintes Nádas Református Óvoda négy csoporttal indult, mintegy száz gyermek második otthonává vált öltözőkkel, mosdókkal, torna- és fejlesztőszobákkal, játszókertekkel.

Balatonalmádi oviátadó 8 - (F. Todoroff Lázár).jpg

Fotó: Todoroff Lázár

A városvezető hangsúlyozta a református óvoda szellemiségét, amely biztosítja az értékes, kiegyensúlyozott felnőttkor lehetőségét. Meglátása szerint a Nádas Református Óvoda magas színvonalú szakmaisága és a keresztény nevelés stabil alapot adhat minden gyermeknek, segítheti a szülők, nevelők munkáját. – Az a jó közösség, amelyik biztosítja a fiatalok jelenét, tervezi településének jövőjét. A fiatalok jelentik az ország fennmaradásának zálogát – fűzte hozzá.

Balatonalmádi oviátadó 2 - (F. Todoroff Lázár).jpg

Négy csoportban mintegy száz gyermeknek jut hely az óvodában

Fotó: Todoroff Lázár

Rokalyné Csizmadia Margit intézményvezető a céljaik között említette, hogy az új óvodában a pedagógiai munkájukat a keresztyén értékek átadásával és magas szintű szakmaisággal kívánják végezni. Az intézmény nevére utalva úgy fogalmazott: – Egymásba kapaszkodó nádszálakként kívánjuk a gyerekeket nevelni, tudva, hogy egyedül törékenyek vagyunk, de hajladozva megállunk, erősek vagyunk, miközben az életető víz táplál minket.

Balatonalmádi oviátadó (F. Todoroff Lázár).jpg

Az intézmény hivatalosan szeptember elsején nyitotta meg kapuit

Fotó: Todoroff Lázár

Az ünnepi eseményen megköszönték a fenntartó Balatonalmádi Református Egyházközség, a tervezők, a kivitelezők, a pedagógusok, a szülők, a helyi civil segítők munkáját és szolgálatát. Az óvodaátadó áhítattal kezdődött, amelyen az igehirdetést Steinbach József püspök tartotta. A köszöntőbeszédek és az óvodások ünnepi műsora után a történelmi egyházak képviselői közösen imádkoztak és áldották meg a balatonalmádi Nádas Református Óvodát.